ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΖΥ ΚΟΥΚΗ
Άντζυ Κούκη
info@streetmagazine.gr

Το συγκεκριμένο άρθρο ίσως να διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα που έχω γράψει. Συνήθως γράφω και εστιάζω στον άνθρωπο που αφαιρεί μία ζωή. Στο τι έκανε, στο πως το έκανε, τι τον οδήγησε στο να το κάνει.

Ψάχνω για πτυχές της ζωής και του ψυχισμού ενός δολοφόνου. Σήμερα το θέμα μας θα παρουσιάσει μία μικρή παρέκκλιση. Σήμερα σε ρόλο πρωταγωνιστή θα είναι ένας πατέρας και ο αγώνας του για δικαίωση. Ο πατέρας. Εκείνος που το παιδί του ήταν θύμα. Ο πατέρας που οδηγήθηκε στην παράνοια, που βίωσε την περιφρόνηση των άλλων, που θεωρήθηκε «εμμονικός» και «παράφρων» και που εν τέλει οδηγήθηκε σε παράνομες πράξεις στον αγώνα του για την απονομή της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Αυτός ήταν ο πατέρας της Kalinka Bamberski, ενός 14χρονου λουλουδιού, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, που μαράθηκε πριν την ώρα του. Αυτός ο πατέρας είναι ο Andre Bamberski.

Την δεκαετία του ‘70 ο Andre Bamberski γνωρίζει την νεαρή τότε Danielle Gonnin στην Καζαμπλάνκα. Έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα που είναι μαζί, παντρεύονται. Αποκτούν δύο παιδιά, την Kalinka και τον γιο τους. Όσο βρίσκονται ακόμα στην Καζαμπλάνκα γνωρίζουν τον Γερμανό γιατρό Dieter Krombach και την σύζυγό του (Ήταν ο δεύτερος του γάμος). Η γυναίκα του Andre και ο γιατρός συνάπτουν μία παράνομη σχέση. Η Danielle το παραδέχεται στον σύζυγό της και αποφασίζουν από κοινού να τα αφήσουν όλα πίσω και να μετακομίσουν στην Γαλλία. Δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στο γάμο τους και όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς το πρώτο διάστημα. Μέχρι που το μικρόβιο της δυσπιστίας μπαίνει στον Andre και παίρνει την απόφαση να την ακολουθήσει. Τότε έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή αλήθεια. Η Danielle είναι ξανά με τον γιατρό και ζουν τον παράνομο έρωτά τους. Αυτή είναι και η αρχή του τέλους. Ο Andre καταθέτει αίτηση διαζυγίου και η Danielle παίρνει τα παιδιά τους και πάει να ζήσει μαζί με τον Krombach και τα δικά του παιδιά στο Lindau της Γερμανίας.

Στις 10 Ιουλίου το 1982 γίνεται μία κλήση από το σπίτι του Kombrach, όπου ζητούσαν ασθενοφόρο. Όπως θυμάται και η διασώστρια που έφτασε στο σημείο είχε δηλωθεί πως υπάρχει άτομο χωρίς τις αισθήσεις του στον χώρο. Για την δεκατετράχρονη Kalinka ήταν ήδη πολύ αργά. Η νεαρή κοπέλα κείτεται νεκρή στην κρεβατοκάμαρά της. Η τραυματιοφορέας παρατηρεί, ότι κάτι είχε χορηγηθεί στην νεαρή κοπέλα. Τότε ο γιατρός αναφέρει ότι της είχε κάνει ένεση με ασβέστιο, καθώς θεωρούσε ότι η κοπέλα είχε πάθει ηλίαση. Τα τραγικά νέα φτάνουν στον Andre. Το υγιέστατο παιδί του έφυγε ξαφνικά από την ζωή από ηλίαση.

Ταξιδεύει αμέσως από την Γαλλία στην Γερμανία. Μιλώντας με τον Nicola, τον δωδεκάχρονο γιο του πληροφορείται ότι η Kalinka λίγο πριν πεθάνει έδειχνε να είναι μια χαρά στην υγεία της. Τότε του δημιουργούνται υποψίες σχετικά με το κατά πόσο το παιδί του έφυγε από την ζωή από τον λόγο που υποστήριξε η πρώην σύζυγός του. Η κηδεία του παιδιού γίνεται στην Γαλλία. Κατά την διάρκεια της άρχισαν να ακούγονται ψίθυροι σχετικά με τα αίτια του θανάτου της Kalinka. Άλλοι έλεγαν ότι πέθανε από υπερβολικοί δόση και άλλοι από μία ένεση που της χορήγησε ο Kombrach για να μαυρίσει. Αυτά φτάνουν στα αυτιά του Andre και εκείνος ζητάει από την μητέρα του κοριτσιού ένα αντίγραφο του πορίσματος της νεκροτομής.

Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση φτάνει στα χέρια του το συγκεκριμένο έγγραφο τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς. Είναι τότε που αρχίζει να δημιουργεί την θεωρία ότι ο Kombrach είναι η αιτία του θανάτου του παιδιού του. Είναι η αρχή του τεράστιου αυτου γολγοθά που θα χρειαστεί να ανέβει για να το αποδείξει. Το πόρισμα αναφέρει ότι βρέθηκαν στομαχικά υγρά στους πνεύμονες και την τραχεία της Kalinka και ότι υπήρχε τραυματισμός στα γεννητικά όργανα. Το πόρισμα των ιατροδικαστών χαρακτηριζόταν από μία ασάφεια τόσο σε όλη του την έκταση, όσο και στο κομμάτι που έπρεπε να οριστεί η αιτία θανάτου.Παράλληλα, υπήρχαν πληροφορίες, ότι ο γιατρός ήταν παρών στην διαδικασία της νεκροτομής. Γεγονός που ο ίδιος διαψεύδει υποστηρίζοντας πως πήγε εκεί μόνο για να αναγνωρίσει την σωρό του κοριτσιού. Η μητέρα από την άλλη δεν είχε ποτέ υποψίες για τον θάνατο του παιδιού της. Πίστευε όσα έλεγε ο τωρινός της σύζυγος όντας γιατρός. Η αστυνομία διεξήγαγε μία τυπική έρευνα στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο Kombrach σε κάποιες ερωτήσεις γραπτώς γεγονός που δείχνει ότι δεν τον θεωρούσαν ένοχο για κάποια εγκληματική πράξη.

Ο Andre ασκεί έφεση στο εισαγγελικό γραφείο του Μονάχου. Ένα δείγμα από την Kalinka φτάνει για εξέταση στον ιατροδικαστή. Δεν φαίνεται να της έχει χορηγηθεί κάποιο δηλητήριο. Παρ’ όλα αυτά, οι ισχυρισμοί του Kombrach σχετικά με το τι συνέβη δεν βγάζουν νόημα. Χωρίς όμως στοιχεία, δεν γίνεται να υποστηριχθεί το σενάριο της δολοφονίας. Το επόμενο έτος ο Andre απευθύνεται στον εισαγγελέα για να μάθει για την έρευνα. Όταν του απάντησε πως δεν υπάρχει κάτι ύποπτο για να διεξάγεται έρευνα, ο Andre πηγαίνει στην Γερμανία, στο φεστιβάλ μπύρας, και μοιράζει 5.000 φυλλάδια, όπου έγραφε στα γερμανικά την ιστορία του και προσπαθούσε να γνωστοποιήσει την διαβολική φύση του γιατρού. Το έγγραφο φτάνει στα χέρια της κόρης του Kombrach. Ο Andre συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερος ύστερα από λίγο.

Το 1985 διατάσσεται περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση του θανάτου. Εκείνη την εποχή είχε δημοσιευθεί και ένα άρθρο σε μία γαλλική εφημερίδα για την συγκεκριμένη υπόθεση. Γίνεται εκταφή της σορού της νεαρής κοπέλας. Οι ιατροδικαστές παρατηρούν κάτι περίεργο. Τα όργανα της Kalinka λείπουν. Για τον Andre, όπως αναφέρει και στο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «My daughter’s killer», το γεγονός αυτό αποτέλεσε την «επιβεβαίωση ότι είχαν αφαιρεθεί στοιχεία». Παρά τα γεγονότα οι γερμανικές αρχές κλείνουν την υπόθεση. Ο Andre στρέφει τις ελπίδες του στην γαλλική δικαιοσύνη. Ο Kombrach προσλαμβάνει δικηγόρο και αρνείται να μεταβεί στην Γαλλία.

Τρία χρόνια αργότερα, τρεις Γάλλοι γιατροί έρχονται να επιβεβαιώσουν ένα μεγάλο κομμάτι από τις υποψίες του Andre. Ο θάνατος της κόρης του προήλθε από σοκ που προκλήθηκε έπειτα από την χορήγηση κάποιου φαρμάκου στην νεαρή κοπέλα, γεγονός το οποίο προκάλεσε την παλινδρόμηση της τροφής και στο τέλος την ασφυξία που ήταν και η αιτία του άδικου χαμού του μικρού κοριτσιού. Ο Kombrah έρχεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και οδηγείται σε δίκη. Καταδικάζεται ερήμην σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης. Βγαίνει εις βάρος του ένταλμα σύλληψης. Παρ’ όλα αυτά, δεν συλλαμβάνεται ποτέ, καθώς η Γερμανία δεν τον εκδίδει, εφόσον είχε γίνει δίκη εκεί, όπου αποδείχτηκε η αθωότητά του.

Μεταφερόμαστε λίγα χρόνια αργότερα. Η Daniele είχε χωρίσει από τον Kombrach λόγω απιστίας. Ο γιατρός έχει βιάσει μία δεκαεξάχρονη και καταδικάζεται. Δεν πρόκειται για το πρώτο του θύμα. Λίγα χρόνια πιο πριν είχε βιάσει μία έφηβη κοπέλα στις διακοπές τους για ιππασία, έπειτα από χορήγηση μιας ένεσης σιδήρου, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και με μία ασθενή του, η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια στο ίδιο νοσοκομείο. Η υπόθεσή του γίνεται γνωστή στα μέσα και μαζεύονται συνολικά 2.500 υπογραφές, ώστε να μην του επιτρέπεται να ασκεί τα ιατρικά του καθήκοντα. Από την δίκη του 1997 και έπειτα ο Andre έγινε η σκιά του Kombrach. Τον παρακολουθούσε άλλοτε ο ίδιος και άλλοτε κάποιος ντετέκτιβ που θα προσλάμβανε.

Μία βιβλιοθηκάριος το 2007 στην Γερμανία κλείνει ραντεβου σε μία κλινική. Ο γιατρός είναι καινούργιος και από περιέργεια ψάχνει πληροφορίες για εκείνον. Συνειδητοποιεί, ότι είναι ο Kombrach και ενημερώνει άμεσα τις αρχές, αλλά και τον Andre. Όλο αυτόν το καιρό ο Kombrach μετακινείται από πόλη σε πόλη και εργάζεται ως αναπληρωτής ιατρός. Συλλαμβάνεται λίγο πριν το σκάσει από την χώρα. Στην βαλίτσα του υπάρχουν λεφτα, λίγα ρούχα και ορισμένα σεξουαλικά βοηθήματα. Δικάζεται στην Γερμανία σε δύο χρόνια φυλάκισης για το αδίκημα της εργασίας χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά αφήνεται ελεύθερος νωρίτερα.

Έπειτα από την απελευθέρωσή του ο Kombrach μετακομίζει σε μία κοντινή πόλη από το Lindau. Ο Andre βρίσκεται πάντα μία ανάσα από εκείνον. Όταν είδε πως ο γιατρός πουλούσε το σπίτι του και υπό τον φόβο ότι θα το σκάσει για άλλη μία φορά από τις αρχες, συλλαμβάνει στο μουδιασμένο από τον φόβο μυαλό του την ιδέα του να απαγάγει τον γιατρό και να τον οδηγήσει ο ίδιος στις δικαστικές αρχές της Γαλλίας. Η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος για να βρει την δικαίωση που ήθελε για την αδικοχαμένη κόρη του. Η βία δεν ήταν επιλογή. Το μόνο που αποζητούσε ήταν να λογοδοτήσει ο δολοφόνος της κόρης του απέναντι στην δικαιοσύνη χωρίς εμπόδια και χωρίς κόλπα για να ξεγλιστρήσει για άλλη μία φορά.

Οι προθέσεις και το σχέδιο του δεν ήταν κρυφά. Πηγαίνει στην πόλη Bregenz της Αυστρίας, όπου αφισοκολλεί την ιστορία του και ζητά από τον κόσμο να τον βοηθήσει. Βρίσκει την βοήθεια που ζητά στο πρόσωπο του Anton Krasniqi. Πατέρας ο ίδιος συγκινείται από την δύναμη του Andre, όπως εκμυστηρεύεται αργότερα, και προσφέρεται να τον βοηθήσει να υλοποιήσει τον σκοπό του. Ο ίδιος είχε πάει φυλακή στο παρελθόν και δεν φοβόταν τις συνέπειες. Ο Andre επιστρέφει στην Τουλούζη και περιμένει νέα από τον Anton. Ο τελευταίος παίρνει το αμάξι της αδερφής του συνοδευόμενος από δύο μέλη μιας γεωργιανής μαφίας.

Κατευθύνονται στο σπίτι του Kombrach. Εκείνος λείπει. Μόλις φτάνει πηγαίνει ο Anton και του χτυπάει το κουδούνι, ενώ οι δύο Ρώσοι είναι κρυμμένοι. Μόλις ανοίγει, τον πιάνουν και τον βάζουν στο αμάξι. Δεμένος τώρα στο πίσω μέρος του αμαξιού και όντας σε μειονεκτική θέση προσπαθεί να τους δωροδοκήσει για να τον γυρίσουν σπίτι. Από το μυαλό του περνάει ακόμα και το ενδεχόμενο, ότι θα τον σκοτώσουν. Ξέρει όμως κατά βάθος τον προορισμό του αμαξιού μέσα στο οποίο βρίσκεται. Σε κάποια φάση ο ένας Ρώσος βγάζει ένα μαχαίρι και προσπαθεί να τον ευνουχίσει. Ο Anton δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο σκοπός του είναι πιο «ιερός» από αυτό. Κατεβάζει τον Ρώσο από το αμάξι και του δίνει τα 10.000 ευρώ που του υποσχέθηκε.

Λίγο πριν το ρολόι δείξει τέσσερις τα ξημερώματα, ο Kombrach βρίσκεται παρατημένος πίσω από μία καγκελόπορτα σε ένα μικρό στενό της Mulhouse. Την ίδια ώρα ο Andre δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, όπου πληροφορείται για την ακριβή θέση του γιατρού, ώστε να την γνωστοποιήσει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Έτσι και γίνεται. Οι αστυνομικοί τον βρίσκουν άγρια χτυπημένο, φιμωμένο και δεμένο σε χέρια και πόδια. Ο Andre βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά στην Τουλούζη. Πηγαίνει στην Mulhouse λίγες ώρες αργότερα, όπου και συλλαμβάνεται. Δεν τον νοιάζει όμως. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μην ξεφύγει ξανά ο Kombrach.

Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 2011. Τότε λαμβάνει χώρα η δίκη που ο Andre περίμενε για περίπου 30 χρόνια. Η ιστορία αυτή έχει γίνει γνωστή στα media και τραβάει πάνω της το άγρυπνο βλέμμα του κόσμου. Βρίσκονται όλοι στο δικαστήριο. Η κόρη του γιατρού, η οποία επιμένει στην αθωότητα του. Η μητέρα της Kalinka, η οποία βρίσκεται μετέωρη. Κατά την διάρκεια της δίκης ο Kombrach βρίσκεται σε μία δύσφορη κατάσταση. Η δίκη αυτή κράτησε αρκετές μέρες. Την έκτη μέρα ο Kombrach παθαίνει καρδιακή προσβολή. Στα αυτιά τον περισσοτέρων αυτό το επικαλούμενο πρόβλημα υγείας φαινόταν επινοημένο.

Στην γεμάτη δικαστική αίθουσα έξι μήνες αργότερα εμφανίζονται κάποια γνώριμα πρόσωπα του γιατρού. Κάποια από τα θύματά του. Στο άκουσμα των μαρτυριών τους, η ψευδαίσθηση στην οποία ζούσε η Daniele τις τελευταίες τρεις δεκαετίες γκρεμίζεται. Αποκαλύπτεται ότι νάρκωνε και την ίδια, ώστε να μπορεί να φέρνει στο σπίτι μία ανήλικη γειτόνισσα. Τότε ήταν που διαπίστωσε, ότι μάλλον κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το βράδυ που ξεψύχησε και η κόρη της. Ο Andre κατάφερε να δικαιώσει την κόρη του, αλλά να δικαιωθεί και ο ίδιος έπειτα από τόσα χρόνια που όλοι θεωρούσαν πως ήταν ένας εμμονικός άντρας που κατηγορούσε αδίκως τον πατριό της κόρης του.

Τελικά ο τελευταίος καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης. Τον Φεβρουάριο του 2020 αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας και λίγους μήνες αργότερα απεβίωσε. Ο Andre κατάφερε, έπειτα από αυτή την ξέφρενη πορεία στην προσπάθεια του για να αποδείξει την αλήθεια, να λυτρωθεί και όπως ανέφερε σε μία δήλωση του μετά την λήξη της δίκης, «Και τώρα θα μπορέσω να θρηνήσω».

Bamberski site 02
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...