ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ
Χριστίνα Σαββίδου
christina@streetmagazine.gr

Χθες, μετά που συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε τη συνέντευξη, πήγα σε ένα beach party και είπα στους φίλους μου να μου πουν τι ερωτήσεις θα θέλανε να απαντήσεις. Μόλις άκουσα την ερώτηση του φίλου μου του Παναγιώτη, είπα πως με αυτή θα ξεκινούσαμε γιατί είναι πολύ σημαντική ερώτηση. Τι θα φορέσεις πρώτη φορά που θα εμφανιστείς στο Ηρώδειο;

Πολύ μ’ αρέσει η ερώτηση του Παναγιώτη! Έχουν φτιάξει για μένα ένα ρούχο οι φίλες μου. Είναι σχέδιο της αγαπημένης μου φίλης Κάκιας Κωνσταντινάκη, που μου κάνει εξώφυλλα δίσκων (Barock, Μπλουμ, Ταξίδι Αστρικό), αφίσες, φωτογραφίσεις, και ράφτηκε από τη φίλη μου τη Joana Loka aka Chnoubis, μια φανταστική fashion designer. Είναι ένα φόρεμα κοντό, κολλητό και ένα κιμονό – το ίδιο pattern αλλά σε διαφορετικά υφάσματα.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Ηρώδειο και αυτή τη συναυλία με τη Λένα Πλάτωνος;

Εγώ ήμουνα σε καραντίνα και δεν είχα παίξει σε συναυλία τα τελευταία χρόνια και μετά όταν ψιλοανοίγαμε, με πήρανε από τη δισκογραφική μου εταιρεία, την Inner Ear, και μου είπαν ότι έχουν αυτή την πρόταση. Είναι μία διοργάνωση της εταιρείας μου αυτές οι δύο βραδιές στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η δικιά μας και Παύλος Παυλίδης με The Boy. Οπότε, από την εταιρεία μου ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και ιδέα. Προφανώς, δέχτηκα την πρόταση με τεράστια χαρά, γιατί εκτός από το ότι ξανακάνω live μετά από χρόνια, και τι live. Συναυλία με συνθήκες που δε θα φανταζόμουνα ούτε εγώ η ίδια. Αμα μου έλεγες ονειρέψου πώς θέλεις να είναι η ιδανική επιστροφή στη σκηνή για σένα, δε θα πήγαινε το μυαλό μου. Αλλά μπράβο στα παιδιά που το σκέφτηκαν αυτοί.

Πριν να βγεις στη σκηνή ακολουθείς κάποια τελετουργία;

Όχι ακριβώς. Πριν βγω συνήθως τα τελευταία δευτερόλεπτα μπορεί να κάνω χαζοασκήσεις για τη φωνή, πιο πολύ για την ψυχολογία μου. Και πιο πριν, τα τελευταία λεπτά θα πιω ένα ποτό και θα καπνίσω ένα τσιγάρο, που αυτό σημαίνει πως οι ασκήσεις για τη φωνή δε βοηθάνε και πάρα πολύ. Δεν είναι πολύ σαφείς και συγκεκριμένες κινήσεις που κάνω πάντα, αλλά σίγουρα πριν βγω θέλω να κάτσω κάπως, να ηρεμήσω, να χαλαρώσω, για να μπω λίγο στο κλίμα. Το αγαπημένο μου πριν τις συναυλίες είναι όταν συνήθως η Δεσποινίς Τρίχρωμη κάνει όντως ασκήσεις για τη φωνή και πάμε κάπου πιο private. Εκείνη κάνει τις ασκήσεις της κι εγώ κάθομαι δίπλα, πίνω, καπνίζω και την ακούω.

Ο δίσκος που θα παρουσιάσει η Λένα Πλάτωνος στην κοινή σας συναυλία λέγεται Hope is the thing with feathers – δανεισμένο από στίχο της Emily Dickinson. Ένα τρίπτυχο που αγαπάω πολύ είναι το τρίπτυχο Πίστη – Ελπίδα – Αγάπη. Τι είναι αυτό που σου δίνει πίστη, ελπίδα και αγάπη στη ζωή σου;

Τα καλοκαίρια μου δίνουν πίστη, η μουσική μου δίνει ελπίδα και οι φίλες μου μου δίνουν αγάπη.

Υπάρχει κάποιο ποίημα που διάβασες τελευταίως και σε συγκίνησε;

Ναι, ένα τετράστιχο του Ελύτη από Τα Ρω του Έρωτα. Να στο διαβάσω;

Βεβαίως!

Έλα να γίνουμε δυο ζώα

σε μακρινούς να πάμε τόπους

Όπου τα πλάσματα τ’ αθώα

να μας φαντάζονται γι’ ανθρώπους.

Πάμε λίγο στο κομμάτι καριέρα. Ως παρατηρητής, θα έλεγα ότι η καριέρα σου χωρίζεται σε δύο μέρη, στην προ Μπλουμ εποχή και στη μετά Μπλουμ εποχή. Το βιώνεις αυτό; Νιώθεις διαφορές πριν και μετά;

Σίγουρα. Κατ’ αρχάς γιατί πριν ασχολιόμουνα με το αγγλόφωνο και μετά με το ελληνόφωνο. Επίσης, πριν το Μπλουμ είχα μια δισκογραφική απουσία 6 χρόνων, οπότε για μένα το Μπλουμ, εκτός από το ότι άρχισα να γράφω στα ελληνικά, ήτανε και λίγο σαν να ξαναξεκινάω. Tο νιώθω σαν τη δεύτερη φορά πρώτο μου δίσκο. Από τότε και μετά, έχει αλλάξει κάπως η φάση μου επί των μουσικών. Λίγο πριν από το Μπλουμ, είχε βγει και το Κοκτέιλ, που άνοιξε λίγο την κατάσταση και έφτασα σε περισσότερο κόσμο. Είναι σαν να είναι μια καινούρια εποχή που ξεκίνησε τότε γύρω στο 2018 με τα ελληνόφωνα.

Ο ρόλος της τέχνης θα έλεγες ότι είναι θεραπευτικός, κυρίως για το δημιουργό της;

Ναι, εντελώς. Η δημιουργική διαδικασία εκείνη τη στιγμή είναι θεραπεία. Έχει χαρακτηριστικά διαλογισμού και συγκέντρωσης και έχει μια λειτουργία λύτρωσης. Όλα αυτά που είναι έντονα μέσα σου είναι σαν να τα απευθύνεις, σαν να τα βγάζεις, οπότε κάπως ανακουφίζεσαι με αυτή τη διαδικασία. Είναι σαν να φεύγουνε λίγο από μέσα σου. Και ελαφραίνεις με ένα τρόπο. Ακόμα και να μην έχεις πόνο να βγάλεις, η ίδια η διαδικασία εμένα προσωπικά με κάνει να νιώθω πιο συνδεδεμένη με μένα, με το κέντρο μου και – με ένα έτσι περίεργο τρόπο – με τα πάντα. Το λέω πολλές φορές ότι νιώθω πως τη στιγμή της δημιουργίας είμαστε αγωγοί. Ουσιαστικά είμαστε το μέσο από το οποίο έρχεται κάτι. Το οποίο μπορεί να μην είναι δικό μας ακριβώς. Κάπως έτσι το νιώθω. Και αυτό σαν ιδέα και σαν σκέψη είναι πολύ όμορφη και καθησυχαστική. Νιώθεις σαν να υπάρχει μια αρμονία και ισορροπία στο σύμπαν.

Η στιγμή του live, η στιγμή της επικοινωνίας με τον κόσμο;

Δε θυμάμαι. (γέλια) Θυμάμαι ότι οι πιο δυνατές μου εμπειρίες είναι επί σκηνής. Και θυμάμαι ότι πάντα νιώθω λίγο πιο ζωντανή όταν είμαι στη σκηνή, αλλά στ’ αλήθεια δε θυμάμαι. Όλο αυτό το χειμώνα προσπαθώ να φέρω στο νου μου την αίσθηση του ότι είσαι πάνω στη σκηνή, το συναίσθημα αυτό και δεν μπορώ πια να το πιάσω. Γιατί έχει περάσει καιρός. Είναι σαν να μου έχει ξεφύγει, σαν να έχει απομακρυνθεί. Αλλά, επειδή για μένα ήταν πάντα πολύ αυτόματο και πηγαίο όλο αυτό που συμβαίνει επί σκηνής, νομίζω ότι δε χάνεται. Όταν θα ξανανέβω θα θυμηθώ ακριβώς και θα είναι όπως ήτανε.

Τελικά είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής άνθρωπος;

Νομίζω ότι είμαι και τα δύο. Είμαι δίδυμος με ωροσκόπο λέων, που σημαίνει εξωστρέφεια, αλλά κατά βάθος είμαι ένα απλό ταπεινό καρκινάκι, γιατί όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες μου είναι στον καρκίνο, το οποίο σημαίνει εσωστρέφεια. Οπότε παίζω ανάμεσα στα δύο.

Εντωμεταξύ είσαι φουλ καλοκαιρινή, ε;

Ζωδιακά εννοείς;

Ναι!

Α, ναι, σωστά. Γι’ αυτό…

Νιώθω ότι έχεις μία ταπεινότητα η οποία σε κάνει με ευκολία να χωράς παντού και να μπορείς να υπάρξεις και να επιβιώσεις παντού. Είναι κάτι που γίνεται σκόπιμα ή είναι κάτι που το ΄χεις από φυσικού σου;

Δεν ξέρω. Βέβαια καλύτερα θα ήτανε να με κρίνουν άλλοι, και όχι εγώ εμένα. Αλλά έτσι απ’ το λίγο που με ξέρω, νομίζω ότι πάλι είναι το ίδιο. Είμαι και ταπεινή, είμαι και ψωνάρα. Πάλι θα επικαλεστώ τα ζώδια. Έτσι μου βγαίνει. Αλλά και γενικότερα δεν κάνω προσπάθεια να είμαι κάτι. Μ’ αρέσει η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα. Προφανώς, όσο μεγαλώνουμε, προσπαθούμε να φτάσουμε σε μια αυτοβελτίωση. Αλλά το ποιοι είμαστε, είναι κάπως συγκεκριμένο σε αυτά τα θέματα, στο πως διαδράς με τους άλλους και τέτοια.

Θα ακολουθήσουν 5 λέξεις-έννοιες που θα ήθελα να μου πεις τι ρόλο παίζουν στην καλλιτεχνική σου έκφραση και στη ζωή σου.

Χιούμορ:

Εγώ νομίζω ότι στην καλλιτεχνική μου έκφραση υπάρχει χιούμορ. Μ’ αρέσει να έχω μικρές πινελιές χαζομάρας ή ειρωνείας ή χιούμορ. Μπορεί αυτό να μη φαίνεται πάρα πολύ γιατί τα περισσότερα από τα τραγούδια μου είναι κάπως πιο βαριά και εσωτερικά. Το παίζω το χιούμορ πιστεύω. Στη ζωή μου μ’ ενδιαφέρει το χιούμορ πολύ. Τα λογοπαίγνια είναι ένας από τους λόγους που ζω και χαίρομαι τη ζωή και μέσα στα χρόνια έχω καταφέρει να γίνω αρκετά καλή σ’ αυτό το σπορ.

Ομορφιά:

Η ομορφιά, έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι και την ορίζω, είναι βασικός άξονας για μένα. Νομίζω ότι όλα πρέπει να έχουν ομορφιά, τα πάντα. Και όταν λέμε ομορφιά, προφανώς δεν εννοούμε το πρότυπο τηλεοπτικού μοντέλου ή στερεοτυπικό πρότυπο ομορφιάς. Για μένα ομορφιά είναι κάτι που σου δημιουργεί μια απόλαυση και έρχεται από όλες τις αισθήσεις. Δηλαδή μπορεί να είναι κάτι που βλέπεις, κάτι που ακούς, κάτι που μυρίζεις, κάτι που νιώθεις. Η ομορφιά είναι και στόχος. Αναζητούμε την ομορφιά και προσπαθούμε να τη φτιάχνουμε κιόλας.

Έρωτας:

Σίγουρα είναι κινητήριος δύναμη και για τη μουσική μου και για τη ζωή μου. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς γίνεται τόσα πράγματα να συμβαίνουν στις ανθρώπινες ζωές, στην ανθρώπινη κοινωνία και όλοι να ασχολούμαστε με τα ερωτικά μας κατά βάση. Πώς γίνεται αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι ανθρώπινης δραστηριότητας να καταναλώνει τόσο χώρο, τόσο χρόνο, τόση φαιά ουσιά. Αλλά είναι λογικό, γιατί είναι ζωτική δύναμη ο έρωτας. Σε κινεί, αλλάζει την πραγματικότητα, τα κάνει όλα πιο έντονα και πιο μαγικά και μάλλον αυτό αναζητούμε οι άνθρωποι. Και γι’ αυτό είναι τόσο πολύ έντονο και σημαντικό. Ο πόνος, που πολλές φορές έρχεται χέρι με χέρι με τον έρωτα, είναι ένα θεματάκι που πρέπει να σκεφτούμε και να δουλέψουμε. Αλλά σίγουρα δεν αναιρεί και δεν μπορεί να καταρρίψει την ομορφιά.

Αγάπη:

Τι είναι αγάπη;

Μια σπουδαία τραγουδοποιός που ξέρω λέει ότι η αγάπη είναι μία.

Τον σκέφτομαι αυτόν τον στίχο. Μ’ αρέσει πολύ που μπορεί να γράψω κάτι και όσο περνά ο καιρός και περνάν τα χρόνια να επανέρχομαι και να βγάζω άλλες ερμηνείες. Να καταλαβαίνω κάτι παραπάνω για τους στίχους που έχω γράψει. Αυτόν τον στίχο τον σκέφτομαι πολύ. Δεν ξέρω ακριβώς τι εννοεί. Έχω μια ιδέα, αλλά θέλω να το σκεφτώ λίγο ακόμα. Αυτό που εννοώ μάλλον είναι ότι η αγάπη είναι μία και είναι το όλον και δεν κομματιάζεται. Δεν θα πάρω μισό κιλό αγάπη να τη βάλω εδώ και να πάρω άλλο ένα κιλό αγάπη να το βάλω εκεί και να λείψει από εδώ το μισό κιλό αγάπη. Είναι κάτι που δε μετριέται, είναι άπειρο, δεν χαλάει, δεν τελειώνει με ένα τρόπο.

Και τελευταία έννοια, που έχεις χρησιμοποιήσει σε τραγούδι, και η αλήθεια είναι πως δε θυμάμαι άλλο ελληνικό τραγούδι που να την περιλαμβάνει.

Η ενσυναίσθηση;

Ναι!

Πώς το λέω;

Θα ήταν πιο ωραία η ζωή αν είχαμε όλοι ενσυναίσθηση.

Δε θα ήτανε;

Ε, ναι, θα ήτανε.

Τα χείριστα πράγματα, από τις πιο απλές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, μέχρι τις μεγάλες, διαπλανητικές καταστάσεις, ξεκινούν από το ότι άτομα ή οντότητες δεν μπορούν να δουν πέρα από τον εαυτό τους. Δεν μπορούν να ανοίξουν και να μοιραστούν και να δουν τον κόσμο με τα μάτια του απέναντι. Άμα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λίγο παραπάνω, θα ήταν σίγουρα πολύ πιο ωραία τα πράγματα.

Το 2013 στο Ίδρυμα μείζονος ελληνισμού, στο Let me know! Festival, θυμάμαι ότι ήτανε στ’ αριστερά σου η Ευαγγελία (aka Δεσποινίς Τρίχρωμη) και πίσω ο Βαγγέλης (Ευάγγελος Ασλανίδης). Όταν σας είδα το 2019 στο Φέγγαρο, πάλι εκεί η Ευαγγελία και ο Βαγγέλης. Πριν λίγο μου είπες ότι η Κάκια έκανε και το εξώφυλλο του Barock, από το 2010. Γενικά πιστεύεις στις μακροχρόνιες διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων; Σου αρέσει να κρατάς τους ανθρώπους σου για χρόνια στη ζωή σου;

Ναι, αλλά πιστεύω ότι οι σχέσεις δε χρειάζεται να έχουν manual. Είναι κάτι δυναμικό και συμβαίνει με το χρόνο. Είναι οκ αμα αυτό βγαίνει φυσικά να έχεις μια σχέση με ένα άνθρωπο για όλη σου τη ζωή. Αλλά είναι οκ και να έχεις μία σχέση με έναν άνθρωπο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να γίνει ο κύκλος και να τελειώσει. Δηλαδή δεν είναι ο στόχος το για πάντα. Αλλά άμα συμβαίνει είναι οκ. Εμένα μου συμβαίνει. Και με τους συνεργάτες μου είχα αρκετές μακροχρόνιες σχέσεις και κρατάω φιλίες. Ειδικά στην μπάντα μου, το ότι είχα πάντα ανθρώπους που ήταν εκεί μέσα στα χρόνια ήτανε φοβερό στήριγμα. Γιατί όταν βγαίνω εκεί έξω και εκθέτω τα τραγούδια μου, πράγματα που είναι πάρα πολύ εύθραυστα και ευαίσθητα για μένα, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι σε κρατάνε από πίσω άνθρωποι που αγαπάς και σ’ αγαπάνε και σε ξέρουν και νοιάζονται τα τραγούδια σου με έναν παρόμοιο τρόπο με σένα.

Στο τι ξημερώνει από ‘δω και πέρα λες κάποια φάση “ευτυχώς που πιστεύω στη μοίρα”. Στ’ αλήθεια πιστεύεις στη μοίρα;

Σκέφτομαι ότι πριν λέει κάτι για μπύρα. Σίγουρα πιστεύω στη μπύρα. (γέλια) Δεν είναι ακριβώς αυτό το παθητικό ότι όλα είναι γραμμένα, οπότε ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Νιώθω ότι όταν είσαι συγχρονισμένος με την κατάσταση γύρω και ανοίγεις την ενέργειά σου και τις κεραίες σου, αυτά που είναι να συμβούν, θα συμβούν. Αυτό είναι λίγο μοίρα από τη μία, αλλά από την άλλη δεν είναι. Γιατί αυτό είναι και πολύ ενεργητικό πράμα.

Και για το κλείσιμο, πιστεύεις ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει; Αλλάζει ο κόσμος μας στις μέρες μας;

Πιστεύω ότι ο κόσμος αλλάζει σιγά σιγά κάθε μέρα από την αρχή που δημιουργήθηκε το ανθρώπινο είδος και είμαι πάρα πολύ σίγουρη ότι είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν πριν από χιλιάδες χρόνια και πριν εκατοντάδες χρόνια και πριν δεκάδες χρόνια. Αλλά σίγουρα δεν είμαστε στον παράδεισο. Σίγουρα είμαστε σε ένα κόσμο που κατοικούν άνθρωποι και η ανθρώπινη φύση έχει και την σκοτεινή πλευρά. Πιστεύω στην εξέλιξη, ότι οι κοινωνίες μας εξελίσσονται – κάποιες φορές πιο αργά, κάποιες φορές πιο γρήγορα – αλλά πάντα προς το πιο θετικό για το πως ζούμε και το πόσο αγαπιόμαστε και το πόσο προσέχουμε ο ένας τον άλλον και πόσο πάμε προς την ευτυχία.

Nalyssa Green interview cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...