Stay in Touch
In case you want to send or ask something
info@streetmagazine.gr
Ποιο είναι άραγε το τίμημα της αλήθειας; H απάντηση εξαρτάται από το είδος της αλήθειας στην οποία αναφερόμαστε. Όταν λοιπόν μιλάμε για πόλεμο, μυστική διπλωματία, κατασκοπεία και την πολιτική για το μεταναστευτικό, η αλήθεια αποδεικνύεται μία επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να σκάσει στα χέρια του θύτη και μαζί του μπορεί συνάμα να παρασύρει τις ζωές εκείνων που τον βάφτισαν θύτη για να μην αποκαλυφθεί η δική τους ενοχή.
Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε πολύ πρόχειρα και σύντομα την υπόθεση του ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάνζ. Το περίεργο όμως και συνάμα οξύμωρο σε αυτή την “παράσταση” είναι ότι η διαφάνεια, η αλήθεια και η αποκάλυψη της διαβρωτικής δράσης της εξουσίας είναι θεμελιώδης συνθήκη της δημοκρατίας. Πόσο μάλλον αυτής των σύγχρονων νεωτερικών κοινωνιών όπου ζούμε.
«Η πληροφορία είναι ένα όπλο για τον έλεγχο της εξουσίας», λέει ο δημιουργός των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.
Τι γίνεται όμως όταν αυτό το όπλο γίνεται θηλιά στο λαιμό εκείνου που το κρατά και πυροβολεί; Η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών για τη διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, φαίνεται πως έγινε η θηλιά που αρχίζει να σφίγγει γύρω από τον λαιμό του Ασάνζ.
Σαν άλλος “έκπτωτος άγγελος” πριν εκπέσει από τα συστημικά ουράνια, το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008. Το 2010 σε ψηφοφορία του Βρετανικού περιοδικού New Statesman ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα «50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον Κόσμο το 2010».
Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Σαμ Άνταμς, από την Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA σχετικά με την ακεραιότητα και την ηθική στον τομέα της πληροφοριοδότησης. Επίσης, ψηφίστηκε από το περιοδικό Utne Reader (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας», ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς» για το 2010.
Τα πρώτα δείγματα “συστημικής απαξίωσης” η οποία συνάμα έκρυβε τον φόβο του εκτροχιασμού της αμάξης με την οποια ο Τζούλιαν Ασανζ ανέβαινε στη συνείδηση του κόσμου ήταν το 2010 όταν υπήρξε ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2010, ενώ στη διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επιλογή από το περιοδικό , ήταν ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος στη ψηφοφορία είχε έρθει 10ος. Το αποτέλεσμα ενόχλησε πολύ τους αναγνώστες που με μαζικά μηνύματα στην ιστοσελίδα του, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ενώ ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ρίτσαρντ Στένγκελ, αμυνόμενος για την απόφαση του περιοδικού, εξέφρασε την άποψη πως «σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα είναι παρά μια υποσημείωση στην Ιστορία».
Το 2006 ιδρύεται το WikiLeaks. Ο Ασάνζ, μέλος του 9μελούς συμβουλίου του, σύντομα γίνεται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του στον Τύπο. Ενώ οι εφημερίδες τον περιγράφουν ως «διευθυντή» ή «ιδρυτή» του Wikileaks, ο ίδιος δεν αποκαλεί έτσι τον εαυτό του, αλλά λειτουργεί ως αρχισυντάκτης του, ενώ έχει δηλώσει ότι έχει την τελική απόφαση στη διαδικασία της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονται στο site.
Το WikiLeaks είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.
Είναι γεγονός ότι όταν τo WikiLeaks ανήρτησε το 2010 ενοχοποιητικό υλικό για τη δράση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, δεν είχε σβήσει τα ονόματα Αφγανών πολιτών που λειτούργησαν ως μάρτυρες, πράξη που ξεσήκωσε τη Διεθνή Αμνηστία, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν και άλλες οργανώσεις. Επιπόλαιη και η ανάρτηση συνδέσμων που παρέπεμπαν σε βάσεις δεδομένων ψηφοφόρων, με πληροφορίες πρόσβασης, ονόματα, και διευθύνσεις για όλες σχεδόν τις γυναίκες στην Τουρκία και πολλές άλλες επιλήψιμες αναρτήσεις.
Όμως σε μία εποχή κατά την οποία η αλήθεια που αφορά την εξουσία είναι παγκοσμίως ενοχλητική -το λιγότερο- και λίαν επικίνδυνη γι’ αυτό και διώκεται (τα παραδείγματα άπειρα και νωπά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), η περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ αποκτά ένα ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για τα τεκταινόμενα του σύγχρονου κόσμου, την πορεία της ελευθεροτυπίας και την πορεία της φίμωσης της ελεύθερης γνώμης στο μέλλον.
Τα νομικά προβλήματα ξεκίνησαν για τον Ασάνζ τον Μάιο του 2010 οπόταν και του αφαιρέθηκε το Αυστραλιανό διαβατήριο. Όταν του επιστράφηκε, του ανακοίνωσαν πως επρόκειτο να ακυρωθεί, καθώς ήταν φθαρμένο. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το υπουργείο Άμυνας και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μελετούσε πιθανές νομικές διατάξεις για πιθανή δίωξη του λόγω κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ, ενώ είχε παρενοχλήσει μια δεύτερη δύο μέρες αργότερα στην Στοκχόλμη. Εντός 24 ωρών ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας πως είχε διαπράξει βιασμό, ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες για βιασμό. Η υπόθεση άνοιξε ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση βιασμού.
Τον Οκτώβριο η Σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη Σουηδία για να ωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε νέα δικαστική εντολή για να προσαχθεί σε ανάκριση σχετικά με τις κατηγορίες βιασμού. Εναντίον του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ απορρίφθηκε προσφυγή την οποία κατέθεσε ο Ασάνζ κατά του εντάλματος, με το σουηδικό εφετείο να θεωρεί πως «υπάρχουν λόγοι για να ζητηθεί η σύλληψή του».
Μετά από αυτή την απόρριψη, ο Ασάνζ προσπάθησε να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας,με το δικαστήριο όμως να μην του δίνει άδεια για την άσκηση νέας έφεσης.
Μετά την αφορμή όπου στην προκειμένη περίπτωση αποτέλεσαν οι κατηγορίες για βιασμό, μετά από ένα χρονικό διάστημα η αιτία ήρθε να φέρει στο φως τον πραγματικό λόγο της δίωξής του.
Έπειτα από τη δημοσίευση στις 28 Νοεμβρίου από το WikiLeaks περισσοτέρων των 251.000 διπλωματικών εγγράφων, 15.000 περίπου από τα οποία έφεραν την ένδειξη «απόρρητο» (confidential), ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ δήλωσε στον Τύπο πως θα ξεκινούσε έρευνες για τις δραστηριότητες του Ασάνζ στο διαδίκτυο. Τόνισε επίσης πως θα προσφέρει στήριξη στις νομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν μια ποινική έρευνα που σχετιζόταν με τη διαρροή των πληροφοριών μια μέρα μετά από αυτή, στις 29 Νοεμβρίου.
Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών του Ισημερινού, Κίντο Λούκας, δήλωσε πως η χώρα του προσφέρεται να φιλοξενήσει τον Ασάνζ δίχως όρους, ώστε να συνεχίσει ελεύθερα τις δραστηριότητες του. Όμως, ο Υπουργός των Εξωτερικών της χώρας, Ρικάρντο Πατίνο, δήλωσε πως η προσφορά θα πρέπει να μελετηθεί από νομικής και διπλωματικής πλευράς πριν κατατεθεί επίσημα.
Στις 17 Δεκεμβρίου ο Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ εκ μέρους της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δήλωσε πως το WikiLeaks δεν παραβίασε κανένα νόμο της Αυστραλίας με την δημοσίευση των 250.000 εγγράφων, ενώ η κύρια αρμοδιότητα για οποιαδήποτε έρευνα για το θέμα παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ύστερα από την έκδοση του εντάλματος από την Interpol για την υπόθεση βιασμού, o Ασάνζ παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στην Αστυνομία του Λονδίνου, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού. Στον Ασάνζ αρνήθηκαν να πληρώσει εγγύηση και κρατήθηκε προφυλακισμένος στην φυλακή Wandsworth μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Παρά την σύλληψη του Ασάνζ το WikiLeaks συνέχισε τις αποκαλύψεις του.
Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του ορίστηκε για τις 7 με 8 Φεβρουαρίου 2011. Στις 7 Φεβρουαρίου η ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ υποστήριξε πως δεν μπορεί να έχει μια δίκαιη εκδίκαση στη Σουηδία, καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις εκδικάζονται στα κρυφά χωρίς καμία διαφάνεια, ενώ εξέφρασαν φόβους για μια πιθανή μετέπειτα έκδοσή του στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, αρχεία σχετικά με την υπόθεση διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ενώ ο Ασάνζ σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent σκέφτεται να κινηθεί νομικά ενάντια στη Guardian για συκοφαντική δυσφήμηση σε βιβλίο που εξέδωσε η δεύτερη, ενώ παρόμοιο βιβλίο κυκλοφόρησε και η αμερικανική Νew Υork Times. Στις 24 Φεβρουαρίου το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ θα εκδοθεί στην Σουηδία.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Μαρτίου 2011, ο Ασάνζ κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του, η οποία εκδικάστηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Στις 2 Νοεμβρίου 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση με την πλευρά του Ασάνζ να καταθέτει προσφυγή κατά της απόφασης.
Τον Ιανουάριο του 2012 το αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε ακόμα σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Βρετανία αναμένοντας την απόφαση της προσφυγής του, για μια σειρά εκπομπών συνεντεύξεων. Καλεσμένος της πρώτης του εκπομπής ήταν ο Χάσαν Νασράλα, αρχηγός της Χεζμπολάχ.
Η νέα προσφυγή του Ασάνζ εξετάστηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Στα τέλη Μαΐου το δικαστήριο απέρριψε την έφεση για δεύτερη φορά. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έδωσε διορία έως τις 28 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.
Στις 19 Ιουνίου του 2012 ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υποβάλλοντας αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως η απόπειρα του να ζητήσει άσυλο σε ξένη πρεσβεία αποτελούσε παραβίαση των όρων της εγγύησής του και μπορούσε να επιφέρει σύλληψη.
Στις 16 Αυγούστου 2012 ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας να παραχωρήσει τελικά πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε στους χώρους της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο, υπό την απειλή της σύλληψής του. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ».
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν τόσο η Βρετανία όσο και η Σουηδία, με την πρώτη μάλιστα να απειλεί πως θα προχωρούσε σε προσωρινή άρση της διπλωματικής ασυλίας της πρεσβείας του Ισημερινού για να διευκολυνθεί η σύλληψη του Ασάνζ. Καθώς η Βρετανία αρνήθηκε να του παράσχει ασφαλή έξοδο από τη χώρα μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, προκαλώντας κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ισημερινός ζήτησε την παροχή εγγυήσεων από την Στοκχόλμη για την μη έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, ως μια λύση του αδιεξόδου. Τον Δεκέμβριο του 2012 ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε πως η υγεία του Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο μέχρι τότε καθώς καμία λύση δεν είχε επιτευχθεί, είχε επιδεινωθεί.
Τον Φεβρουάριο του 2013 ο Ασάνζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει μια έδρα στις εκλογές για την Γερουσία της Αυστραλίας της 14ης Σεπτεμβρίου 2013, στην πολιτεία της Βικτώρια. Μιλώντας στην ιστοσελίδα The Conversation, δήλωσε πως σε περίπτωση εκλογής του θα γίνει πιο εύκολη η έξοδός του από την πρεσβεία του Ισημερινού και θα κάνει δύσκολη την έκδοσή του στις ΗΠΑ για την υπόθεση κατασκοπείας, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν θα θελήσει να προκαλέσει μια διεθνή διπλωματική μάχη».
Σε ανοιχτή επιστολή προς την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία είχε τις υπογραφές γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο Αμερικανός μελετητής Νόαμ Τσόμσκι, ο γερουσιαστής των Αυστραλών Πράσινων Μπομπ Μπράουν και πολλών Αυστραλών συγγραφέων, ζητούσαν από την Γκίλανρντ να προβεί σε μια «ισχυρή δήλωση» υποστήριξης του Ασάνζ.
Παράλληλα, ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ δήλωσε πως υπεύθυνη για τις διαρροές των εγγράφων ήταν η Αμερικανική πλευρά, ερχόμενος σε αντίθεση με τη θέση της Γκίλαρντ που είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον Ασάνζ. Σε όλη τη χώρα διοργανώθηκαν διαδηλώσεις προς υποστήρηξη του Ασάνζ και της ιστοσελίδας WikiLeaks.
Στις 14 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε απόφαση αποφυλάκισης υπό όρους, με την εγγύηση να ορίζεται σε 240.000 λίρες Αγγλίας. Δεν αφέθηκε όμως αμέσως ελεύθερος, καθώς εκκρεμούσε η προσφυγή κατά της απόφασης που είχε το δικαίωμα να καταθέσει η σουηδική εισαγγελία. Στις 16 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας επικύρωσε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους, απορρίπτοντας την έφεση. Όμως ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου 2019 μετά την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Ισημερινού.
Η βρετανική κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου 2022 ενέκρινε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, άναψε «πράσινο φως» στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, ανάμεσά τους η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.
Ο ίδιος έχοντας το δικαίωμα της άσκησης έφεσης, την πραγματοποίησε. Την 1η Ιουλίου, με την ευκαιρία των γενεθλίων του (έκλεισε τα 51) μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και η σύζυγός του, Στέλα Ασάνζ, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ένα παλιό λονδρέζικο λεωφορείο και έκαναν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ τώρα».
«Είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια. Είναι αθώος, επομένως γιατί είναι στη φυλακή;» διερωτήθηκε η Γκλόρια Γουάιλντμαν, μια 79χρονη συνταξιούχος που συμμετέχει συχνά σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Ασάνζ. «Αν δεν ελευθερωθεί ο Ασάνζ, ούτε κι εμείς θα ελευθερωθούμε, κανείς δεν θα είναι ελεύθερος», πρόσθεσε.
Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα του Ασάνζ, η ακροαματική διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τις αρχές του 2023, σύμφωνα με μια δικηγόρο της εταιρείας Bindmans που ειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις.
Ο πατέρας και ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει στον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να του ζητήσει να βάλει στο αρχείο τις ποινικές διώξεις σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks.
«Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να εκφράσει στον πρόεδρο Μπάιντεν τις ανησυχίες της για την υπόθεση αυτή και να ζητήσει οι διώξεις να εγκαταλειφθούν», είπε ο Γκάμπριελ Σίπτον, ο αδελφός του Τζουλιαν Ασάνζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Σε μια πρώτη του αντίδραση, το WikiLeaks ανέφερε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ασκήσει έφεση. «Σήμερα δεν είναι το τέλος του αγώνα. Είναι μόνο η έναρξη μιας νέας δικαστικής μάχης. Θα κάνουμε έφεση» σημειώνεται σε δήλωσε που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Wikileaks στο Twitter.
O ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να εγκρίνει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου».
Για να κατανοήσουμε ένα γεγονός, ή μία συνθήκη συνήθως πρέπει να αναρωτηθούμε ποιον εξυπηρετεί και ποιος ωφελείται. Στην περίπτωση του Ασάνζ, όσο αμφιλεγόμενη, μυστηριώδης και αντικρουόμενη κι αν είναι η δράση του, τα πράγματα είναι απλά και τόσο ξεκάθαρα, όσο και οι αλήθειες που το WikiLeaks έφερε στο φως.
«Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;» ρωτάει η Lady Gaga τον Τζούλιαν Ασάνζ σε μια σκηνή του ντοκιμαντέρ «Risk», το οποίο είναι αφιερωμένο στον δημοσιογράφο.
«Ας μην υποκρινόμαστε πως είμαι ένας κανονικός άνθρωπος», απαντά ο δημιουργός του ιστότοπου WikiLeaks. «Εγώ έχω εμμονή με τον πολιτικό αγώνα. Δεν είμαι ένας νορμάλ τύπος». Η τραγουδίστρια όμως επιμένει: «Πες μου πώς νιώθεις». Ομως εκείνος απαντά: «Μα, τι σημασία έχει; Ποιος χέστηκε; Δε με νοιάζει πώς νιώθω.»
-«Μα, καλά, ποτέ ρε γαμώτο δεν σου έρχεται να κλάψεις;»
-«Οχι.»
Ο νεαρός με το ψευδώνυμο «Μένταξ», ο οποίος από το υπνοδωμάτιό του στη Μελβούρνη σέρφαρε με μια ομάδα εφήβων χάκερ στους απαγορευμένους ηλεκτρονικούς διαδρόμους μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας, κατέληξε να είναι μία προσωπικότητα ανέκφραστη και συνάμα έντονη, μυστηριώδης και ταυτόχρονα αποκαλυπτική. Για άλλους είναι ο “Μεσσίας” της αλήθειας και ο ήρωας του ριζοσπαστικού διαδικτύου, για άλλους ένας κυβερνοτρομοκράτης, παραβάτης και επικίνδυνος εχθρός του τακτοποιημένου και σάπιου εκ των έσω, συστήματος.
«Η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών δεν είναι απλώς μια πράξη, είναι μια στάση ζωής». Αυτό τονίζει ο Τζούλιαν Ασάνζ στην “Μη εγκεκριμένη αυτοβιογραφία του” (The Unauthorized Autobiography, εκδ. Canongate), που κυκλοφόρησε το 2011. «Έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, η αποκάλυψη ενέχει λογική και ευαισθησία. Είσαι αυτό που γνωρίζεις και κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να σε περιορίσει σε κάτι λιγότερο από αυτό που είσαι».
In case you want to send or ask something
info@streetmagazine.gr