ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ
Χριστίνα Σαββίδου
christina@streetmagazine.gr

Ο Nick Cave και ο Warren Ellis παίζουν γνώριμα μεταξύ
σκοτεινών μουσικών αναπαραστάσεων, σαν από το βάθος
ενός πηγαδιού, και απαλών μελωδικών ασμάτων, εν είδη
νανουρίσματος, ενώ οι στιχουργικές αναζητήσεις κινούνται από
το ουράνιο θείο στο επίγειο “εσύ” του έρωτα

Eτος 2020 και ο κόσμος της πανδημίας σε παύση. Από τον πιο άσημο, στον πιο διάσημο, όλοι υιοθετούν τον εγκλεισμό ως τη νέα αναγκαστική συνήθεια. Κάπως έτσι, με την αναβολή της παγκόσμιας περιοδείας του Nick Cave με τους Bad Seeds, η ιστορία βρίσκει τον Nick Cave με τον Warren Ellis σε ένα στούντιο να δισκογραφούν. Ο Warren Ellis αναφέρει πως ο δίσκος προέκυψε πηγαία: “τα οκτώ τραγούδια του δίσκου ήταν εκεί, με τη μία μορφή ή την άλλη, μέσα στις πρώτες δυόμιση μέρες”. Ο Nick Cave, απαντώντας ερωτήσεις θαυμαστών στο The Red Hand Files, εξηγεί πως τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε το White Elephant και ο φίλος του, Βρετανός ζωγράφος και γλύπτης, Thomas Houseago. “Οver the phone, I made a deal with Thomas — if he painted me a picture, I would write him a song. (…) That night I wrote ‘White Elephant’ and sent it to him.” Σε κάθε περίπτωση το τέλος της ιστορίας, έφτασε στα αυτιά μας κάπως αιφνίδια στις 25 Φεβρουαρίου 2021 και προσέθεσε στην υστεροφημία του Nick Cave ακόμη ένα πανέμορφο δίσκο, τον πρώτο studio δίσκο που ηχογραφεί με τον πολυοργανίστα “κακό σπόρο” Warren Ellis, μετά τις πολλαπλές συνεργασίες των δυο τους για soundtracks.

Ο δίσκος αυτός δεν αφορά κάτι πρωτότυπο, είτε μουσικά είτε στιχουργικά. Ο Nick Cave και ο Warren Ellis παίζουν γνώριμα μεταξύ σκοτεινών μουσικών αναπαραστάσεων, σαν από το βάθος ενός πηγαδιού, και απαλών μελωδικών ασμάτων, εν είδη νανουρίσματος, ενώ οι στιχουργικές αναζητήσεις κινούνται από το ουράνιο θείο στο επίγειο “εσύ” του έρωτα.

Το κεντρικό τραγούδι του δίσκου White Elephant, που υπήρξε και η δημιουργική αφορμή να ξεδιπλωθεί αυτός ο δίσκος, είναι ένα τραγούδι που σου τραβά την προσοχή από το πρώτο άκουσμα, με τους προκλητικούς του στίχους και την αναπάντεχη μουσική τροπή του. Η καμπή που παρουσιάζεται στο τραγούδι αυτό, εξυπηρετεί πλήρως και ένα άτυπο μουσικό διαχωρισμό του δίσκου σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος με τις πιο σκοτεινές μελωδίες που σε στοιχειώνουν και αναζητούν να βγάλουν στο φως τα κρυμμένα, βασανιστικά ερωτήματα της ύπαρξής σου και το δεύτερο μέρος με τις απαλές σαν χάδι μελωδίες που προσφέρουν παρηγοριά και παραμυθία σε κάθε σου ανησυχία.

Ο στιχουργικός καμβάς του δίσκου παρουσιάζει μία συνέπεια, ή αν προτιμάς, μία εξέλιξη σε σχέση με τους ίδιους προβληματισμούς. Ο δίσκος ξεκινά με αυτούς που αναρωτιούνται για το ποιος, με αυτούς που αναρωτιούνται για το γιατί, για να εμφανιστεί για πρώτη φορά η βασιλεία του ουρανού (that kingdom in the sky) που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δίσκο. Μίας βασιλείας της οποίας η προσεχής άφιξη εξαγγέλλεται στο δεύτερο μέρος του βαθιά πολιτικού τραγούδιου White Elephant, εκεί όπου στο πρώτο μέρος η πλασματική ανωτερότητα της άσπρης φυλής βάζει το γόνατό της στο λαιμό ενός αγάλματος που λέει “I can’t breath”. Μία βασιλεία η οποία – στο Lavender Fields –φαίνεται να είναι η μόνη απάντηση στην πιο βασανιστική ανησυχία του ανθρώπου: την υπαρξιακή μοναξιά.

Και εφόσον μιλάμε για δίσκο με στίχους του Nick Cave, δε θα μπορούσε να λείπει η θεματική του έρωτα, που είναι ο έτερος κυρίαρχος άξονας του δίσκου. Κλασικά, ο Nick Cave βρίσκει στη μούσα του την απόλυτη νοηματοδότηση. Είναι ο άνδρας που – αν κάτι πήγε λάθος – φεύγει χωρίς να αποδίδει ευθύνες και απλά θλίβεται με την αναγκαιότητα της απουσίας, αυτός που αν ήθελες, θα σε ακολουθούσε παντού, αυτός που μόνο σε σένα συναντά την αλήθεια του και χωρίς εσένα είναι απλά μόνος. Όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί του δίσκου καταλήγουν – στο πανέμορφο Balcony Man – σε ένα “αυτά μόνο ξέρω” (This much I know to be true): Αυτό το πρωινό είναι υπέροχο, όπως είσαι κι εσύ. Σαν μία παράφραση του Σωκρατικού “εν οίδα, ότι ουδέν οίδα” που αλλάζει σε “Ένα πράγμα μόνο ξέρω, και αυτό είσαι εσύ”.

asdfsdf

CARNAGE | NICK CAVE – WARREN ELLIS | DIGITAL: 25.02.2021
CD – LP: 28.05. 2021 | GOLIATH RECORDS
1 . HAND OF GOD 2 . OLD TIME 3 . CARNAGE 4 . WHITE ELEPHANT 5 .
ALBUQUERQUE 6. LAVENDER FIELDS 7. SHATTERED GROUND 8. BALCONY MAN

cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...