ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΖΥ ΚΟΥΚΗ
Άντζυ Κούκη
angie@streetmagazine.gr
Η επί εβδομήντα χρόνια διαρκής παρουσία στο πλευρό της Ελισάβετ και ο ρόλος του στην ενθρόνισή της.

Λίγους μήνες πριν κλείσει ένα αιώνα ζωής ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, έφυγε από την ζωή. Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα βρίσκεται μία δυναμική γυναίκα λέει ο σοφός λαός. Κάτι τέτοιο ίσχυε σε μία παραλλαγή και για το βασιλικό ζεύγος που μετρούσε πάνω από εβδομήντα χρόνια κοινής πορείας. Για μερικούς η Ελισάβετ θεωρείται άκαμπτη και ατσαλάκωτη. Μία γυναίκα που τηρεί το πρωτόκολλο αυστηρά και δεν ανοίγεται εύκολα. Εν αντιθέσει, σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί, ο Φίλιππος ήταν ένα πιο ελεύθερο πνεύμα. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, καθώς πάντα ένα πέπλο μυστηρίου περιτριγυρίζει το παλάτι του Μπάκιγχαμ και αυτούς που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Αρκετά είναι τα γεγονότα και τα «σκάνδαλα» θα λέγαμε που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και που έχουν αποσιωπηθεί. 

            Όλοι μας λίγο ή πολύ γνωρίζουμε την σειρά του Netflix «The Crown», το οποίο αποτελεί ένα επιτυχημένο μείγμα πραγματικών γεγονότων και μυθοπλασίας. Αδιαμφισβήτητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία «κλειδαρότρυπα» μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να πάρουν μία γεύση από το τι συνέβαινε μέσα στα επιβλητικά ανάκτορα της Βρετανίας. Κάτι παρόμοιο, λοιπόν, έκανε και ο Πρίγκιπας Φίλιππος τον Ιούνιο του 1953 κατά την στέψη της Ελισάβετ. Μέχρι τότε όλες οι προηγούμενες στέψεις είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, καθώς θεωρείται μία πολύ σημαντική και ιερή στιγμή. Το 1937 την χρονιά της στέψης του Γεώργιου ΣΤ, του πατέρα της Ελισάβετ, είχε απαγορευτεί η παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου και κατ’ επέκταση η τηλεοπτική της μετάδοση. 

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, όμως, κατάφερε να αλλάξει αυτές τις συνθήκες δίνοντας στον λαό την δυνατότητα να «συμμετέχει» στην ιερή αυτή τελετή, καθώς η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ αποτέλεσε την πρώτη στέψη μονάρχη που προβλήθηκε τηλεοπτικά. Λόγω του πένθους για τον θάνατο του Γεωργίου ΣΤ, η στέψη της Ελισάβετ καθυστέρησε έναν χρόνο, γεγονός που αποτέλεσε μάλλον ευκαιρία, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτή την μετάβαση. Η συγκεκριμένη στέψη είναι η τελευταία βρετανική στέψη του 20ου αιώνα και μεταδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, ενώ εκτιμάται, ότι κόστισε περίπου 1,5 εκατομμύριο στερλίνες.

Στο πέμπτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν της σειράς με τίτλο «Smoke and Mirrors» παρακολουθούμε την περίοδο της προετοιμασίας για την τελετή της ενθρόνισης της Ελισάβετ. Γενικά, υπάρχουν μαρτυρίες που αποδεικνύουν, ότι ο Φίλιππος δεν προσαρμόστηκε εύκολα στον νέο ρόλο της γυναίκας του και στην θέση και τις αρμοδιότητες που θα αναλάμβανε. Αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για έναν άνδρα που άφησε πίσω του την λαμπρή πορεία που θα είχε στον Βρετανικό Στόλο, ώστε να υπηρετήσει και να στηρίξει το «Στέμμα». Στο συγκεκριμένο επεισόδιο φαίνεται πως η Ελισάβετ αναθέτει στον σύζυγό της την προεδρία της επιτροπής που θα συντόνιζε την τελετή. 

Ο Φίλιππος αρκετά ενθουσιασμένος με τον καινούριο του ρόλο που υποδηλώνει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της Βασίλισσας προσπαθεί να φέρει μία πνοή ανανέωσης σε αυτή την τελετή. Θεωρεί πως η στέψη μίας νεαρής γυναίκας ισοδυναμεί με μία γενικότερη τάση ανανέωσης. Προτείνει, λοιπόν, την τηλεοπτική μετάδοση του γεγονότος με πλάνα μέσα στο ιερό, αλλά και την πρόσκληση διάφορων επιφανών πολιτών. Οι ανατρεπτικές και προκλητικές ίσως για μερικούς απόψεις του προκαλούν κύματα αντιρρήσεων, κυρίως από τους γηραιότερους και υποστηρικτές της παράδοσης. Τελικά, η μέση λύση είναι και αυτή που επικρατεί. Η τελετή καλύπτεται τηλεοπτικά και όλη η εμφύλιος γίνεται «μάρτυρας» αυτής της ιερής και αρχαίων καταβολών τελετής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο Φίλιππος αποτελούσε γόνο της Ελληνικής και Δανικής Βασιλικής Οικογένειας, η οποία εκδιώχθηκε από την χώρα. Συνεπώς, δικαιολογείται κατά κάποιο τρόπο η άποψη του, πως ο λαός δεν θα πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τις υποθέσεις της βασιλικής οικογένειας, αλλά να του δίνεται η ευκαιρία μέσω ποικίλων τρόπων να θεωρεί τον εαυτό του συμμετέχοντα σε αυτές. Άλλωστε κάτι τέτοιο σημειώνεται και κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος επεισοδίου. Ίσως τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας να μην είναι ευκόλως διακριτά μέσα στην σειρά. Παρ’ όλα αυτά, όπως και να έχει, οι συγκεκριμένες αποφάσεις του Φιλίππου, εισήγαγαν το παλάτι σε μία νέα εποχή. Καλύτερη ή χειρότερη; Η επιλογή δική σας…

Δες εδώ την στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ

Πηγή φωτό: pinterest | @nbcnews.com             

Otan o Filippos cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...