ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟ
Χρήστος Θανόπουλος
christos@streetmagazine.gr
Την Τετάρτη 30 Ιουνίου κοινωνικά κινήματα, μαζί με πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες της χώρας, κατέθεσαν αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρο, ο οποίος κατηγορείται για υπεκφυγή για την κατάσταση που επικρατεί στη Βραζιλία με τη Covid-19. Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο.

Από την αρχή της πανδημίας, στις αρχές τους 2020, ήταν εμφανές πως ο Μπολσονάρο υποτίμησε ηθελημένα τον αντίκτυπο της διασποράς του ιού SARS-CoV2 στην κοινωνία, αρνούμενος να θωρακίσει το σύστημα υγείας και να προστατέψει τους πολίτες όταν τα εμβόλια τέθηκαν σε κυκλοφορία. Παρόλο που ο ίδιος ασθένησε από τη Covid-19 λίγους μήνες μετά, συνέχισε να αψηφάει την κατάσταση, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να εκτοξεύονται καθημερινά και με την παράλληλη υπερκοστολόγηση εμβολίων προερχόμενων από την Ινδία.  Η αλαζονία του σημερινού προέδρου στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και πιο πριν με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, έχουν βλάψει τη δημοτικότητά του. Για να μετριάσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση του θέσπισε έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους φτωχούς Βραζιλιάνους και παρόλο που αποτέλεσε ξεκάθαρη σπασμωδική κίνηση, έλαβε τη στήριξη των ανθρώπων που επωφελήθηκαν της ρύθμισης. Με τις προεδρικές εκλογές να είναι προ των πυλών, τα αποτελέσματα για τον Μπολσονάρο δεν είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικά. Το 34% των ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Μπολσονάρο διαμήνυσε ότι δεν θα τον ψηφίσει στις προερδρικές εκλογές του 2022. Και εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα. Ποιο είναι το μέλλον της Βραζιλίας μετά το 2022;

 Την απάντηση δίνει ένας παλιός γνώριμος, ένας πρώην πρόεδρος που φυλακίστηκε μετά από κατηγορίες για διαφθορά και την πολύκροτη Operation Zelotes. Ο Luiz Inácio Lula da Silva διετέλεσε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, ακολουθώντας αριστερή πολιτική, τον λεγόμενο ‘’δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό’’.  Σε αντίθεση με άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που επέλεξαν το πραξικόπημα ως μέσο ανατροπής της πολιτικής κατάστασης, ο Lula ήταν ταγμένος στη δημοκρατική πορεία, μέσω ελεύθερων εκλογών, ακόμα και αν γνώριζε πως στη Βραζιλία η ελίτ ήταν εκείνη που κινούσε πραγματικά τα νήματα. Μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, ο Lula το 2003 επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα της Βραζιλίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκε με τη συστημική δεξιά για να μπορέσει να κυβερνήσει, οι Βραζιλιάνοι είδαν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Ήδη, η είδηση της αποφυλάκισης του Lula προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αναμένοντας την πολιτική αλλαγή και ελπίζοντας ότι το τέλος της διακυβέρνησης του Μπολσονάρο είναι κοντά.

Η Βραζιλία, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, φαίνεται πια να εισέρχεται σε μια νέα εποχή και οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για τους αναλυτές και λάτρεις της Λατινικής Αμερικής, αλλά και για το πολιτικό σκηνικό παγκοσμίως. Αναμένοντας λοιπόν τις εξελίξεις αυτές, προτείνω να δείτε το ντοκιμαντέρ της Βραζιλιάνας Πέτρα Κόστα ‘’Edge of Democracy’’ που παρουσιάζει τα γεγονότα στη χώρα από τη δικτατορία του 1964, μέχρι και την εκλογή Μπολσονάρο.

Brazil conflict cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...