ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΛΛΙΑ
INFO@streetmagazine.gr

Ήταν 15 Ιουλίου του 2014 στο Θέατρο Βράχων. Θα έβλεπα τους James για πρώτη φορά, ο ενθουσιασμός τεράστιος. Θα παρουσίαζαν το 13ο album τους με τίτλο: “La Petite Mort”. Ήταν λίγο μετά τις 22:00, όταν εμφανίστηκε ο frontman των James, Tim Booth, μέσα από τις κερκίδες τραγουδώντας το “Lose Control” με συνοδεία τρομπέτας. Μια μοναδική συναυλία είχε ξεκινήσει. Σίγουρα ήταν μια αξέχαστη βραδιά για όλους εμάς που βρεθήκαμε στο Θέατρο Βράχων.

Οι James ύστερα από το breakthrough single τους “Sit Down“, το 1991 έχουν πουλήσει 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν παίξει σε αμέτρητες συναυλίες ανά τον κόσμο. Από το 1986 που δημιουργήθηκαν οι James έχουν εξελίξει ιδιαίτερα τον ήχο τους. Κατά τη διάρκεια του 1990 έγραψαν διάσημα πλέον Βritpop τραγούδια με πιασάρικες μελωδίες  όπως το “Sit Down” και το “Laid“. Δύο πράγματα έχουν μείνει όμως ίδια στην πάροδο των χρόνων για τους James: η μοναδικότητα της φωνής του Tim Booth και το βαθύ νόημα των στίχων στα τραγούδια τους.

Στις 4 του περασμένου Ιουνίου κυκλοφόρησε το 16ο album των James με τίτλο: “All the Colours of You” σε παραγωγή κυρίως του βραβευμένου με Grammy, Jacknife Lee. To album ανήκει στο είδος του “stadium rock” και τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα μέσα από τα γεγονότα του Covid-19, τα διαδοχικά lockdown αλλά και τη δολοφονία του George Floyd.

Tα Τραγούδια του “All the Colours of You”

 1. Zero

Το τραγούδι ξεκινάει με τους στίχους: “Were all gonna die. Thats the thuth.” To νόημα του στίχων και κατ’επέκταση του τραγουδιού είναι πως δεν πρέπει να ζούμε με απληστία. Να ζήσουμε τη ζωή μας κάνοντας όνειρα αλλά ζώντας το παρόν. Ωραία και ιδιαίτερη ηλεκτρονική μελωδία, αλλά αρκετά μελαγχολική σε σχέση με τους στίχους.

 

 1. All the Colours of You

Το τραγούδι κριτικάρει την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αφού κατά τη διάρκεια της, ο στιχουργός και frontman Tim Booth ζούσε στις Η.Π.Α. ενώ ταυτόχρονα το τραγούδι έχει εμπνευστεί μέσα από τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν από τη δολοφονία Floyd. Τραγούδι που σε κάνει να θες να χορέψεις γεμάτο από ηλεκτρονικούς ήχους κιθάρας και μπάσου. Δεν πήρε τυχαία το album το όνομα αυτού του μουσικού θέματος.

 

 1. Recover

Είναι αφιερωμένο στον πεθερό του Booth ο οποίος πέθανε από Covid-19 τον Απρίλιο του 2020. Μία όμορφη μπαλάντα με ηλεκτρονικό ήχο και βαθύ νόημα στους στίχους.

 

 1. Beautiful Beaches

Εμπνευσμένο από τη μεγάλη φωτιά της California. Μία μέρα πριν τη φωτιά ο Booth είδε στον ύπνο του την μετατροπή της California σε κόλαση. Όταν ξύπνησε είχε μόλις ξεσπάσει φωτιά στα περίχωρα της California. Εντυπωσιακό το γεγονός πως ένα τέτοιο δυσάρεστο περιστατικό μετουσιώνεται ίσως στο μακράν καλύτερο τραγούδι του δίσκου. Από αυτά που έχουμε συνηθίσει από James.

 

 1. Wherever it Take Us

Καθαρή ηλεκτρονική μουσική σε ένα τραγούδι που θυμίζει το 6ο album των James με τίτλο “Wah Wah” (1994).

 

 1. Hush

Μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της Techno, θυμίζει το “Five O” από το 5ο album με τίτλο “Laid” (1993).

 

 1. Miss America

Η “πολιτικοποιημένη” μπαλάντα του album. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αυτό για τους James.

 

 1. Getting Myself Into

Μετά το “Getting Away With It” ήρθε και το “Getting Myself Into“. Κλασσικό Indie των James.

 

 1. Magic Bus

Κλασσικό dance-pop τραγούδι.

 

 1. Isabella

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι James μιλούν για την αγάπη, τον έρωτα και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν σε μία σχέση μέσα από τα τραγούδια τους.  Το τραγούδι είναι βασισμένο σε indie pop και alternative rock στοιχεία.

 

 1. XYST

To Intro με τις κιθάρες θυμίζει R.E.M. ενώ τα φωνητικά θα έλεγε κανείς πως θυμίζει αρκετά το “Mylo Xyloto” (2011) των Coldplay.

Συνολικά, το νέο album λοιπόν χαρακτηρίζεται από έναν φρέσκο και πολυσύνθετο ήχο με νέους μουσικά πειραματισμούς για τους James και πολλές συνεργασίες με σημαντικούς παραγωγούς. Παρόλ’αυτά 2 με 3 είναι τα τραγούδια που κανείς θα τραγουδήσει.

 

Ελπίζω πραγματικά όμως να τους ξαναδούμε σύντομα και στην Ελλάδα. Για το κλείσιμο για όσους λένε πως οι James έχουν έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, ο Tim Booth έχει την απάντηση:

 

«Some people say we come too often. I say we don’t come often enough».

James inside pic

ALL THE COLOURS OF YOU | JAMES | 
1. ZERO 2. ALL THE COLOURS OF YOU 3. RECOVER 4. BEAUTIFUL BEACHES 5. WHERE EVER IT TAKES US 

6. HUSS 7. MISS AMERICA 8. GETTIN MYSELF INTO 9. MAGIC BUS 10. ISABELLA 11. XYST

cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...