Stay in Touch
In case you want to send or ask something
info@streetmagazine.gr
To link για το 1ο μέρος είναι διαθέσιμο εδώ :
Χρονικό των ρωσικών εισβολών στις πρώην Σοβιετικές χώρες
Ουκρανία και το ζήτημα της Κριμαίας.
Ιστορικό υπόβαθρο. Ποια είναι αυτή η Κριμαία;
Με τις αρχές της επέκτασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά την μεσαιωνική περίοδο η Κριμαία έγινε μέρος της νεοσύστατης τότε αυτοκρατορίας της. Έπειτα εξαγοράστηκε εν μέρει από τους Ρως του Κιέβου, ρωσικής δυναστείας δηλαδή, αλλά έπεσε στις επιδρομές της Μογγόλων λίγο καιρό μετά .
Το 1783, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε από τη Ρωσική αυτοκρατορία και την Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας , τότε η Οθωμανική αυτοκρατορία παραχώρησε την Κριμαία υπογράφοντας την συνθήκη ειρήνης. Η Συνθήκη που ακολούθησε, ανάγκασε τους Οθωμανούς να αναγνωρίσουν τους Τατάρους της Κριμαίας ως πολιτικά ανεξάρτητους αλλά και να αρνηθούν κάθε δικαιώματος διεκδίκησης πάνω στην περιοχή της Κριμαίας. Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία από τη Μεγάλη Αικατερίνη αύξησε τη δύναμη της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Μέχρι το 1954 η περιοχή της Κριμαίας ανήκε στην Ρωσία, το 1954 ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτας Χρουτσόφ (ουκρανικής καταγωγής πολικός) παραχώρησε την Κριμαία στην Ουκρανία ,παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία αντίδραση τότε μιας και στην Σοβιετική ένωση τα σύνορα ήταν είτε λίγο εώς πολύ ρευστά. Η περεστρόικα όμως δημιούργησε τις συνθήκες που ευνοούσαν ένα κλίμα που θα οδηγούσε μελλοντικά σε συγκρούσεις.
Σήμερα η Κριμαία κατοικείται από μια ρωσική πλειοψηφία και μια μειονότητα τόσο Ουκρανών όσο και Τατάρων κατοίκων , έτσι μπορεί και κατέχει δημογραφικά έναν από τους μεγαλύτερους εθνοτικά ρωσικούς πληθυσμούς στις χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης. Το 58.32% των κατοίκων της Κριμαίας ήταν ρωσικής καταγωγής , το 24.32% Ουκρανικής και το 12.03% ταταρικής καταγωγής με το ποσοστό του 1.44% να είναι Λευκορώσοι. Το κράτος της Ρωσίας φαίνεται να επιμένει να υπερασπιστεί τις περιοχές εκτός συνόρων της, που ζουν πληθυσμοί Ρώσων ως πλειοψηφία με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία επέμβασης στα εσωτερικά των γειτονικών της κρατών με αυτό να είναι το κύριο επιχείρημα.
Πως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις; Η κρίση του 2014
Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013 με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να αποφασίζει (ενεργώντας με μια φιλορωσική ατζέντα) να απορρίψει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμώντας να κάνει μια αντίστοιχη συμφωνία συνεργασίας με την Ρωσία.
Η είδηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους πολίτες της Ουκρανίας οπου προχώρησαν σε διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, οι οποίες είναι γνωστές ως «Euromaidan». Στις διαδηλώσεις αυτές 100 πολίτες ουκρανικής καταγωγής έχασαν την ζωή τους και λίγες μέρες αργότερα ο φιλορώσος Πρόεδρος Γιανούκοβιτς εγκατέλειψε τη χώρα.
Η νέα κυβέρνηση που αναδείχθηκε (μετά την φυγή) από την αρχή εκδήλωσε την έντονα φιλοδυτική και αντιρωσική στάση της προχωρώντας σε μέτρα ,όπως την κατάργηση της Ρωσικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας και την αφαίρεση μνημείων Ρώσων πολιτικών και συγγραφέων από πλατείες της χώρας που θεωρήθηκαν κομμουνιστικά σύμβολα που καμία σχέση δεν επιθυμούσαν να έχουν με την χώρα.
Τα μέτρα αυτά πυροδότησαν αντιδράσεις στην περιοχή της Κριμαίας . Τον Μάρτιο του 2014 κάποιοι από τους Ρωσους κατοίκους κατέλαβαν δημόσια κτήρια υψώνοντας ρωσικές σημαίες και προχώρησαν σε κήρυξη δημοψηφίσματος με αίτημα την ένωση με την Ρωσία.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε ότι το 97% των πολιτών (που ψήφισαν) ήταν υπέρ της ένωσης με την Ρωσία. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κριμαίας , κάτοικοι ρωσικής καταγωγής προκάλεσαν ταραχές στις πόλεις Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είχαν την ίδια μοίρα , ξεκίνησαν έναν αιματοβαμμένο κύκλο συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των Ρώσων αυτονομιστών που φαίνεται να βοηθούνται σθεναρά από το κράτος της Ρωσίας.
Τον Μάιο του ίδιου έτους έγιναν εκλογές και αναδείχθηκε καινούργιος πρόεδρος , παρόλα αυτά οι συγκρούσεις στην Κριμαία και στις πόλεις Ντονετσκ και Λουχανσκ συνεχίστηκαν μεταξύ αυτονομιστών και Ουκρανών.
Τον Σεπτέμβριο , μετά την διαμεσολάβηση της Γερμανίας , της Γαλλίας και της Ρωσιας υπεγράφη ειρήνη ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, στους αυτονομιστές και στον Οργανισμό για τη Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, το λεγόμενο Πρωτόκολλο του Μίνσκ, Το Πρωτόκολλο παραβιάστηκε επανειλημμένα από τότε με αποτέλεσμα τον Φεβρουαριο του 2015 να υπογραφεί το δεύτερο πλέον Πρωτοκόλλου του Μίνσκ. Παρα ταύτα ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Σήμερα, η Κριμαία θεωρείται κατά το consensus όλων των κρατών της Υφηλίου τμήμα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το κράτος της Ρωσίας για τις τακτικές που εφαρμόζει, κατηγορώντας την επίσης για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ουκρανικής κρατικής κυριαρχίας επί του εδάφους της ,εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την μοίρα των πρώην σοβιετικών κρατών που θα τύχει να επιλέξουν πολιτικές που δεν ευθυγραμμίζονται με την γραμμή που θέλει να χαράξει η Ρωσία.
Η Λευκορωσία εν αντίθεσί με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες δεν έχει ιστορικό ρήξης με την Ρωσία και ούτε γενικά συγκρούσεων με την Σοβιετική ένωση. Πολιτισμικά οι δύο χώρες φαίνεται να είναι αρκετά κοντά πολιτικά , εμπορικά και οικονομικά. Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα μετα την ρήξη της ΕΣΣΔ που διατηρεί τα περισσότερα στοιχεία του προηγούμενου καθεστώτος σε σχέση με άλλες, για παράδειγμα ο κρατικός έλεγχος της οικονομίας , οι μυστικές υπηρεσίες που ονομάζονται KGB και η γενικότερη διάκριση των εξουσιών δεν διαφέρει και πολύ από το status quo που ίσχυε πριν την Περεστρόικα. Η στενή σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έιναι γνωστή της πάσι, η στενή συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών είναι δεδομένη, η θεωρούνταν δεδομένη μέχρι την περσινή χρονιά.
Τον περσινό Αύγουστο διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα της Λευκορωσίας με τον τότε πρόεδρο Λουκασένκο γνωστό για τις φιλορωσικές του πολιτικές , να επανεκλέγεται και να κερδίζει το 80% των ψήφων. Το κόμμα της αντιπολίτευσης της Τατιάνας Τικανόβσκαγια κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για νοθεία. Μετά την καταγγελία αυτή ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα με κύριο αίτημα την αλλαγή καθεστώτος στη Λευκορωσία με αποτέλεσμα η Ρωσία να βρίσκεται σε κίνδυνο να χάσει έναν κρίσιμο σύμμαχο.
Τον Απρίλιο του 2021 η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα σχέδιο πραξικοπήματος και δολοφονίας του Λουκασένκο .Η ρωσική πλευρά θα επικαλεστεί το επιχείρημα αυτό για να απαντήσει στις κατηγορίες της δύσης και κυρίως των ΗΠΑ ότι η Ρωσία κάνει παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες χωρών για να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ από την άλλη φαίνεται να συσχετίζουν το σχέδιο πραξικοπήματος με τον ίδιο τον Λουκασένκο κατηγορώντας για προβοκάτσια την Ρωσία.
Παράλληλα με όλα αυτά η Τατιάνα Τικανόβσκαγια φυγαδέυει στο εξωτερικό την μητέρα και τα παιδιά της μέχρι να τελειώσει η κρίση στην χώρα της καθώς φοβάται για την ακεραιότητα τους.
Ο Λουκασένκο μέχρι και σήμερα αρνείται να παραιτηθεί ,με την ΕΕ να ανακοινώνει επικείμενες κυρώσεις απέναντι στην χώρα της Λευκορωσίας. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να ληφθούν αποφάσεις τόσο από την μεριά της ΕΕ όσο και από την ίδια την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που κάνει κατάχρηση της εξουσίας της για το τι μέλλει γενέσθαι .
Ο κοινός παρονομαστής των τριών χωρών που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι το γεγονός ότι καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν φαίνεται να είναι σε διάθεση να σεβαστεί το δικαίωμα της κάθε χώρας για αυτοδιάθεση . Όσο δεν υπάρχουν πρακτικές κυρώσεις απέναντι σε αυτές τις ηγέτιδες χώρες η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται .Η Ρωσία φαίνεται να έχει την πρωτοκαθεδρία των πολιτικών παρεμβάσεων σε χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης μιας δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει ακόμα το σύνδρομο της πανίσχυρης μεγαλομανούς αυτοκρατορίας .
Ενώ οι δεσμοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήταν κατά παράδοση ανά τους αιώνες στενοί , ακόμα και μετά την διάλυση της Σοβιετικής ένωσης ,πολιτικοί σαν τον Γιούστσενκο και την Τιμοσένκο ξεκίνησαν την προσπάθεια σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα ζητούσαν ανά τα έτη την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το κίνητρο πίσω από όλα αυτά φαίνεται να είναι η προσπάθεια μείωσης της επιρροής της Ρωσίας και η προσπάθεια η Ουκρανία να λειτουργεί σαν μία ανεξάρτητη χώρα και όχι ως ένα προτεκτοράτο της Ρωσίας. Ο λαός της Ουκρανίας με την ευρεία έννοια της έννοιας του λαού, διχοτομήθηκε στα δύο. Οι Ουκρανοί κάτοικοι της κεντροδυτικής Ουκρανίας φαίνεται να προτιμούν την σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρώπη ,ενώ οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας , πολλοί εκ των οποίων ρωσόφωνοι ,συνεχίζουν να προτιμούν την σφαίρα της επιρροής της Ρωσίας. Το εμφυλιακό κλίμα πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο από τις αλλεπάλληλες φιλοδυτικές κυβερνήσεις που εκλέχθηκαν από τους Ουκρανούς όπως και το χείλος της χρεωκοπίας που έφτασε η χώρα τα τελευταία έτη.
Τον Φεβρουάριο του 2022 ,ύστερα από εντολή του Πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην έκκληση των ρωσόφωνων ηγετών των περιοχών Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπως και ισχυρίστηκε , εισέβαλλε στην Ουκρανία με στόχο «την υπεράσπιση των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια υφίστανται διωγμούς και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε την αρωγή των δυτικών δυνάμεων για να αναχαιτήσει την εισβολή με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αδρανούν. Το τι γίνεται φυσικά υπογείως μένει να ανακαλυφθεί από τους μελλοντικούς ιστορικούς.
Η εισβολή φαίνεται να πυροδοτήθηκε από την απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας να μπει στην διαδικασία συνομιλιών με το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας εκεί. Η σφαίρα επιρροής της Ρωσίας φάνηκε να διασαλεύεται και ο Vladdy daddy έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό.
Η ΗΠΑ , όπως και η Ευρωπαϊκή ένωση καταδίκασαν την εισβολή αλλά και αποφάσισαν σειρά σκληρών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας όπως η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, το πάγωμα των περιουσιακών τραπεζικών λογαριασμών πολλών Ρώσων δισεκατομυριούχων. Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει την εισβολή αλλά κάνει έκκληση για κατάπαυση πυρός.
In case you want to send or ask something
info@streetmagazine.gr