ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ VALORES
info@streetmagazine.gr

Στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης και της εξέλιξης των κοινωνιών υπάρχουν κάποιες μέρες μέγιστης σημασίας τις οποίες οφείλουμε να θυμόμαστε μιας και η Ιστορία πράγματι επαναλαμβάνεται. Θυμόμαστε αυτά τα γεγονότα λοιπόν όχι μόνο για να μαθαίνουμε αλλά για να βελτιωνόμαστε και να αποφεύγουμε τα ίδια λάθη.

Μια από αυτές τις σημαντικές μέρες είναι και η 1η Μαΐου του 1886. Να πούμε πως εκείνη την περίοδο βρισκόμασταν στην δεύτερη βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε το 1870 από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την περίοδο έχουμε την εφεύρεση του ηλεκτρικού ρεύματος, τις πρώτες ηλεκτρογεννήτριες και ηλεκτροκινητήρες, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, την εφεύρεση του τηλέγραφου και του τηλεφώνου και φυσικά την ανακάλυψη του πετρελαίου που έφερε τεράστιες αλλαγές στην ανθρωπότητα καθώς εμφανίστηκαν και οι μηχανές εσωτερικής καύσης αλλά και συνδυασμού με τον ηλεκτρισμό ώθησαν τη βιομηχανική παραγωγή. Κάπως έτσι άρχισε να δημιουργείτε ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις μιας και υπήρχαν οι πολύ πλούσιοι αστοί και μια εξαθλιωμένη εργατική τάξη την οποία αποτελούσαν ακόμα και γυναίκες και παιδιά που δούλευαν σε άθλιες συνθήκες. Έχουμε επίσης την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Χιλιάδες πέθαναν από χολέρα και φυματίωση. Ανάμεσα σε όλα αυτά άρχισαν να σχηματίζονται τα συνδικάτα, τα πρώτα εργατικά νομοθετήματα και να γίνονται απεργίες. Έτσι την Πρωτομαγιά του 1886 έχουμε την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, που ήταν και το βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ,  με τα εργατικά συνδικάτα να διεκδικούν το 8ωρο. Πάνω από 80.000 συμμετείχαν στις απεργίες στην πόλη του Σικάγο και πάνω από 600.00 σε όλη τη χώρα. Μια εξέγερση που βάφτηκε με αίμα όταν η αστυνομία εν ώρα της ομιλίας ζήτησε να διαλυθεί η συγκέντρωση και κάποιος διαδηλωτής πέταξε μια χειροβομβίδα στους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 από αυτούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν πυροβολισμοί και αν σκοτωθούν και 4 διαδηλωτές, όσοι αναφέρθηκαν επίσημα, και ανάμεσα τους και πολλοί τραυματίες. Έτσι η 1η Μαΐου έγινε ορόσημο για τον εργάτη και άρχισαν οι διαδηλώσεις και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας το 19ο αιώνα δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργατικά κινήματα. Η Ελλάδα υπό Οθωμανική διοίκηση τότε, δύο χρόνια μετά την εργατική Πρωτομαγιά στο Σικάγο, ξέσπασε η πρώτη απεργεία στη Δράμα το 1888. Ύστερα από αυτό το γεγονός κάθε χρόνο διαδηλώσεις γίνονταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου εργάτες έβγαιναν στους δρόμους απαιτώντας σεβασμό στα δικαιώματά τους, ζητώντας μειωμένο ωράριο στις 8 ώρες, καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, περίθαλψη στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η Εργατική Πρωτομαγιά ως Εθνική Εργατική Εορτή καθιερώθηκε στην Ελλάδα υπό τον Ιωάννη Μεταξά  στις 7 Απριλίου 1937. Επίσης καθιερώθηκε το 8ωρο, η πληρωμή υπερωριών, η άδεια μετ’ αποδοχών και καθιερώθηκε η Κυριακή ως αργία. Απαγορεύθηκε αυστηρώς η παιδική εργασία. Ιδρύθηκαν οι πρώτοι παιδικοί σταθμοί, ιδρύθηκε το ΙΚΑ και η Εργατική εστία.

Από τότε κάθε Πρωτομαγιά γίνεται ο εορτασμός αυτός και όλοι οι εργαζόμενοι πολίτες βγαίνουν στους δρόμος κάνοντας πορείες εκφράζοντας συναισθήματα ειρήνης, αγάπης και αλληλεγγύης τιμώντας όσους ξεκίνησαν αυτό τον αγώνα μα και συνεχίζοντας να διαδηλώνουν και εκείνοι για τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα, το εργατικό δίκαιο και καλύτερες συνθήκες εργασίας για μια πιο ποιοτική ζωή.

 Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ένα γεγονός που άφησε τα αποτυπώματά του παγκοσμίως για να μας θυμίζει επίσης πως εκείνο που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα είναι η ικανότητά του να σκεφτεί, να δημιουργήσει, να εξελιχθεί, να αναπτύξει τεχνολογίες και να ζει πολιτισμένα με αξίες και ιδανικά. Κάτι που όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται η αυτοκαταστροφικότητα λόγω έλλειψης αυτογνωσίας, παιδείας, υλιστικών τάσεων και κατώτερων συναισθημάτων ακόμα και σήμερα δίνουν το περιθώριο στο να βρίσκει πρόσφορο έδαφος η αδικία και η εκμετάλλευση.

Η ανθρώπινη έκφραση είναι πηγαία για μια κοινωνία και κατά συνέπεια και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Οι ενεργοί πολίτες οι οποίοι σέβονται και διαδηλώνουν κόσμια φωνάζοντας δυνατά τα πιστεύω τους δείχνει πως είναι και σκεπτόμενοι πολίτες. Μας θυμίζει πως ξεκίνησε η δημοκρατία, πως άρχισαν να αναπτύσσονται οι διάφορες νομοθεσίες μα και πως άνθισε η φιλοσοφία.

Η εργατική Πρωτομαγιά συμπίπτει με την γιορτή των λουλουδιών και μας δείχνει πως όπως ανθίζουν τα λουλούδια, ομορφαίνουν τη ζωή μας και μας δίνουν ζωή, έτσι και η ανθρωπότητα εξελίσσεται και δε σταματά ποτέ να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο και για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή για όλους.

ERGATIKH-PROTOMAGIA1
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...