Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ THE HUNGRY SLOTH
info@streetmagazine.gr

Υλικά για 4-5 μερίδες

  • 1 kg Μοσχάρι (Σπαλομίτα/Βασιλοπούλα/ ή ότι τρώνε οι πλούσιοι)
  • 600 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 Κρεμμύδια
  • 4 σκελ. Σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 8-10 κόκκους μπαχάρι
  • 3 Φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι

Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 90’

«Ολιστικά καθόμουν κι έκλαιγα
πάνω σε ’να παγκάκι
στο χέρι με τον λογαριασμό
.
.
.
   Ριγανάτο μοσχαράκι.»

Ζώντας στην χώρα της Δημοκρατιας, της ποίησης, του λόγου, και του σουρεαλισμού μπορείτε άνετα να αντικαταστήσετε όποιο σημείο θέλετε και να κάνετε την δική σας ομοιοκαταληξία. Επιλογές υπάρχουν και κάποιες μάλιστα είναι πολύ πιο δημοφιλείς από αυτή που έκανα εγώ που ξεκάθαρα δεν κάνω πολιτικό λόγο, αλλά παρουσιάζω την συνταγή.
Δεν έπεισα κανέναν πάλι; Μάλιστα! Φύγαμε.

Το ριγανάτο μοσχάρι μπορεί να μην είναι η κορυφαία μαμαδίστικη συνταγή αλλά σίγουρα είναι στο τοπ τεν. Αν και λίγο μπελαλίδικο φαγητό, είναι σχετικά εύκολο και ακόμα καλύτερα, είναι και πάρα πολύ φτηνό και θα σας εξηγήσω τον τρόπο.
Κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού μας, η Ελλάδα έχει έναν μηχανισμό υποστήριξης αν ζορίζεστε οικονομικά και ενώ λογικά θα έχετε καταλάβει κάποιο  “κρατικό μηχανισμό υποστήριξης”, ο καπετάνιος της χώρας μας ανέφερε αυτολεξεί ότι εννοεί την οικογένεια και τους φίλους οι οποίοι είναι πάντα εκεί όταν βρισκόμαστε σε ανάγκη. Εδώ σαν μικρή παρένθεση θα πω ότι πλέον ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι να περιμένει αν πάει να δουλέψει σε επιχείρηση και ο εργοδότης του πει κατά το intro «Εδώ εκτός των άλλων είμαστε μια δεμένη οικογένεια». Πόσο μάλλον να λέει κάτι αντίστοιχο η κυβέρνηση… και κλείνει η παρένθεση.
So, πάμε να δούμε δύο λάηφ χάκς για το που να βρείτε τα υλικά.

 

Λαχανικά. Λάηφ Χακ Νο1

Κρεμμύδια, σκόρδα, λεμόνια θα βρείτε σε συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας όπου βασίζονται σε πιο ελαφριά διατροφή και τείνουν να κρατάνε το συρταράκι με τα λαχανικά σχετικά γεμάτο. Άλλωστε δεν θέλετε πολλά. Είναι δύο κρεμμυδάκια, λίγες σκελίδες σκόρδο και ένα λεμονάκι.

Κρασί. Λάηφ Χακ Νο 2

Πάντα γνωρίζατε κάπου μέσα σας ότι αυτός ο θείος που πίνει από τις έξι το πρωί, η χωρισμένη θεία/ξαδέρφη που γυρίζει πέντε από ξενύχτι ή ο παππούς που έχει και καλά κρυμμένο το τσίπουρο σε μπουκαλάκι νερού, κάποια στιγμή θα φανούν χρήσιμοι. Τώρα είναι η ώρα τους να σας κεράσουν ένα ποτηράκι λευκό κρασί ίσα ίσα να σβήσουμε το κρέας.

Για τα υπόλοιπα υλικά, πιστεύω ότι είτε ήδη θα τα έχετε είτε έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τον γείτονα/γειτόνισσα που μας άρεσε, αλλά ποτέ δεν κάναμε κίνηση. Δυστυχώς για το κρέας δεν έχουμε καμιά καλή ιδέα να το βρούμε δωρεάν από τον φιλικό – οικογενειακό μας κύκλο. Αν έχετε εσείς μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Οδηγίες.

  • Σε κατσαρόλα με παχιά βάση, βάζουμε μια κουταλιά από το βούτυρο να λιώσει σε δυνατή φωτιά. Έχουμε κόψει το κρέας σε ροδέλες ενός εκατοστού και το σοτάρουμε να πάρει χρώμα και από τις δύο μεριές. Για να μην πέσει η θερμοκρασία στη κατσαρόλα μας, να το κάνετε σε μερίδες των τριών ή τεσσάρων κομματιών τη φορά.
  • Τα σοταρισμένα κομμάτια σπαλομίτα τα βάζουμε σε ένα ταψάκι δίπλα. Στην κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο βούτυρο ακόμα και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκελίδες σκόρδο μέχρι να βγάλουν λίγα υγρά. Όσο τα σοτάρουμε ανακατεύουμε και με τα υγρά που θα δώσουν “καθαρίζουμε” τον πάτο από ό,τι “έπιασε” κατά το σοτάρισμα στο μοσχάρι.
  • Ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού με προσοχή να μην μας πιάσει.
  • Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα μας και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπάσει το κρέας, αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε στα 2/3 τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τρία φύλλα δάφνης, οχτώ με δέκα κόκκους μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, και μια κοφτή κουταλιά της σούπας ρίγανη. Στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή η ποσότητα ρίγανης να μην είναι μεγάλη γιατί θα πικρίσει το φαγητό. Θέλει λίγο ίσα ίσα για να το αρωματίσει.
  • Μαγειρεύουμε για μια ώρα με μία και δεκαπέντε λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι και κοιτάμε να μην ξεμείνουμε από υγρά. Η σπαλομίτα, είναι εύκολο κρέας, θα μαλακώσει αρκετά στον χρόνο αυτό.
  • Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα κομμάτια κρέας προσεκτικά να μην τα σπάσουμε. Προσθέτουμε χυμό από ένα λεμόνι, άλλη μια κοφτή κουταλιά της σούπας ρίγανη (μέχρι να “ακούγεται” η ρίγανη), αφαιρούμε τα μπαχάρια και τα δαφνόφυλλα και όταν είμαστε ικανοποιημένοι με τη γεύση, πολτοποιούμε τη σάλτσα είτε στο μπλέντερ είτε με μπλέντερ χειρός. Επαναφέρουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και είμαστε έτοιμοι.

Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ και μπόλικη σάλτσα για να μπορείτε να βουτάτε ψωμί ή στην δική μας περίπτωση παντεσπάνι.

Καλή σας όρεξη!

ΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ :

Για το ριγανάτο μοσχάρι προτείνουμε μια φιάλη Νυχτέρι Καραμολέγκος του’18

Το Νυχτέρι έχει μέτριο χρυσαφί χρώμα και αρώματα ροδάκινου, κυδωνιού, βανίλιας και μελιού.

Στο στόμα είναι εκρηκτικό με έντονη οξύτητα

 

Καλή σας απόλαυση

Author: The Hungry Sloth
Site: https://www.thehungrysloth.com/
FB: https://www.facebook.com/the.hungry.sl0th
Instagram: @the_hungry_sloth

Mosxari riganato center
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...