ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΨΑΡΡΟ
Αποστόλης Ψαρρός
info@streetmagazine.gr

Κώστας Γκουσγκούνης. Θρύλος! Άξιος!

 

Πολλά προσωνύμια έχουν ακουστεί για τον διάσημο πρώην πορνοστάρ, ηθοποιό και φωτογράφο,αλλά το τελευταίο είναι αυτό που θα τον συνοδεύει στην αιωνιότητα. Στις 6 Μαΐου και σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή σε στενό οικογενειακό περιβάλλον πλήρης ημερών.

Ο Κώστας Γκουσγκούνης εργάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως φωτογράφος.Συνέχισε τη δουλειά του πατέρα του, διατηρώντας ένα φωτογραφείο στον Χολαργό. Συμμετείχε σε μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Επιγραμματικά: Η θεία από το Σικάγο με τη Γεωργία Βασιλειάδου και Μία ζωή την έχουμε με το Δημήτρη Χορν κ.ά. Επίσης, το ελληνικό κοινό είχε την τύχη να τον θαυμάσει στην εξαιρετική σειρά, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”. Αυτό όμως που τον καθιέρωσε στην συνείδηση των Ελλήνων, ήταν η πρωταγωνιστική παρουσία του σε ταινίες soft πορνό, η πλειοψηφία των οποίων γυρίστηκαν μέσα σε καθεστώς Χούντας, κάτι το οποίο καθιστά το επάγγελμα του -και το επίτευγμα αν μας επιτρέπεται να το πούμε- πιο δύσκολο. Εκτός από μία cult φιγούρα, αποτυπώνεται στη μνήμη μας σαν ένας άνθρωπος με χιούμορ. Προερχόμενος από έναν τομέα που θα μπορούσε να επιδοκιμάσει “μάτσο”, φαλλοκρατικές και προσβλητικές συμπεριφορές, ο “άξιος” Κώστας Γκουσγκούνης με το χιούμορ, τον αυτοσχεδιασμό, την ελαφράδα και τον αυθορμητισμό του, περνούσε το προφίλ ενός ανθρώπου, που ευχαριστιέται το σεξ χωρίς να ταπεινώνει μία γυναίκα, που θεωρεί τον έρωτα κάτι φυσικό και όχι προσβλητικό,και τέλος, που συνδυάζει το καλαμπούρι με μία αισθησιακή ταινία. Όλα αυτά επαναλαμβάνω, όταν το τρίπτυχο “Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια”, της χούντας κυριαρχούσε.

   Η πρώτη παράγραφος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που θα σημειώσω τώρα.Ο τίτλος μιλάει για μεσαίωνα και δείχνει κάποιους ανθρώπους σε μία φωτογραφία μαζεμένους έξω από ένα σπίτι. Στους ελάχιστους που μπορεί να μην το αναγνωρίζουν, πρόκειται για το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά; Καμία;

 Έπειτα από τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε η Ρούλα Πισπιρίγκου, μανιασμένο πλήθος μαζεύτηκε έξω από το σπίτι της. Κάποτε ο κόσμος κρατούσε δάδες. Τώρα κρατούσε iPhone και έβγαζε βίντεο. Βέβαια παρόλη τη διαφορά των αιώνων και στις δύο περιπτώσεις,είτε με δάδες, είτε με iPhone,

ο κόσμος απαιτούσε το ίδιο πράγμα:

Πυρά. Σταύρωση. Κρέμασμα.

21ος αιώνας vs μεσαίωνας= ίδια συμπεριφορά.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά; Καμία;

Οι ταινίες soft πορνό που έπαιζε ο  Γκουσγκούνης χαρακτηρίστηκαν τσόντες, διότι έμπαιναν παράνομα στο ενδιάμεσο μέρος σε διαλείμματα των κινηματογράφων (τσόντα: μτφρ-ετυμολογία συμπλήρωμα σε ύφασμα/σε έπιπλο/σε κατασκευή). Μερίδα κόσμου που ήταν παρών στα ενδιάμεσα αυτά καυτά-χιομοριστικά διαλείμματα των προβολών, συχνά  προέβαινε σε καταγγελίες. Βλέπετε, το πορνό αντιτασσόταν στα χρηστά ήθη. Στις αξίες της ελληνικής οικογένειας.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε (πρόσφατα για τα ελληνικά δεδομένα) σε μια εισήγηση. Μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Κύματα χριστιανικών συλλόγων, κοινοτήτων,με προεξάρχοντες γονείς, αντιτάχθηκαν με μένος στην απόφαση αυτή. Την θεώρησαν προσβολή .

Τι σχέση έχουν όλα αυτά; Καμία;

Συνοψίζοντας, αδυνατώ να συλλάβω τι πάει να πει ζητάω δημόσιο λιντσάρισμα κάποιου ζωντανού όντος. Αδυνατώ να συλλάβω πως προσβάλλεται κάποιος όταν υπάρχει ένας αλέγκρος τύπος που καλαμπουρίζει την πορνογραφία. Αδυνατώ να συλλάβω ,πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ενώ το να ντρέπεσαι το γυμνό σώμα, την σεξουαλικότητα σου, όπως προστάζει η θεάρεστη θρησκεία είναι καλό και αποδεκτό. Λιντσάρισμα, κατακραυγή, τιμωρία, κόμπλεξ για το ανθρώπινο σώμα, αγάπη για την βιτρίνα, δημόσια ταπείνωση, ασύδοτη υποκρισία.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά..; Καμία..;

 

 Είμαι ο Έρος και το ζω στα στενά.

Mesaionas kai Gkousgkounis center
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...