ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΜΠΑΚΟΥΡΟΥ
Αύρα Μπακούρου
avra@streetmagazine.gr
Μουσικές πλατφόρμες εν έτει 2021. Όταν κάποιος αναφέρει αυτή την πρόταση, έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό μας. Spotify, YouTube, Tidal, Apple Music και άλλες πολλές εφαρμογές! Αλήθεια τι λένε άραγε τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση τους; Τι πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα παρουσιάζουν οι πιο διαδεδομένες από αυτές; Ας ξεκινήσουμε από τα χαρακτηριστικά τους και ύστερα θα εξετάσουμε τα στατιστικά τους στοιχεία. Και αυτό για να μείνετε ανεπηρέαστοι ως προς την άποψη που θα σχηματίσετε (αν δεν έχετε ήδη) για την καθεμία.

YouTube Music: Η κλασική αξία και η εμφάνιση του Premium

Ίσως η πιο διαδεδομένη μουσική πλατφόρμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι περισσότεροι ξεκινήσαμε την διαδικτυακή μουσική εμπειρία μας με αυτό. Άπειρα videos για το ίδιο κομμάτι από official clips μέχρι lyrical videos και ερασιτεχνικά covers. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του YouTube είναι τα σχόλια και ο “παλμός” που δημιουργείται με βάση αυτά. Άλλο ένα θετικό της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι η ποικιλομορφία που παρουσιάζει ως προς τη θεματολογία των videos. Εκεί που παρακολουθείς το αγαπημένο σου video clip, σου έχετε να δεις ένα tutorial μαγειρικής. Με το YouTube έχεις την επιλογή αυτή! Μπορεί να είναι δωρεάν, όμως οι διαφημίσεις είναι πολλές και συχνές γεγονός που έχει ενοχλήσει τους χρήστες στο σύνολό τους. Επίσης, η μουσική βιβλιοθήκη του έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της για να φτάσει αυτές των υπολοίπων εφαρμογών. Το YouTube premium, σε αντίθεση με τη δωρεάν εκδοχή της πλατφόρμας δεν έχει διαφημίσεις. Το αρνητικό της premium εκδοχής είναι ότι πολλοί το μπερδεύουν ακόμη με το Google Play Music, του οποίου είναι διάδοχος, χωρίς ακόμη να το έχει αντικαταστήσει σε πλήρη βαθμό. Μάλλον είναι η καλύτερη επιλογή για χρήστες PC αλλά και Android. Οι τιμές του κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το Spotify και το Apple Music. Δηλαδή ο διαχωρισμός γίνεται σε Standard στα 6,99 €, σε Family Stay στα 10,99 ευρώ και Student στα 3,49€, με φυσικά έναν μήνα δωρεάν.

Spotify: Η ολοκληρωμένη επιλογή

Εάν ψάχνετε για μία ολοκληρωμένη επιλογή τότε το Spotify είναι η δική σας πλατφόρμα! Αυτό που το ξεχωρίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό στην πλειοψηφία του κοινού είναι το ποσό user-friendly είναι σαν εφαρμογή. Χαμηλή χρήση μπαταρίας και δεδομένων με δυνατότητα κατεβάσματος κομματιών για ακρόαση εκτός σύνδεσης, κάνουν το Spotify ανάρπαστο. Άλλα θετικά στοιχεία της μουσικής πλατφόρμας είναι ο τεράστιος κατάλογος της, με μουσικές επιλογές από όλο τον κόσμο. Είναι διαθέσιμη σχεδόν σε όλες τις συσκευές (κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις κονσόλες κλπ). Η βασική του εκδοχή είναι δωρεάν όμως έχει πάρα πολλούς περιορισμούς που το καθιστούν όχι και τόσο λειτουργικό. Οι τιμές του κυμαίνονται όπως αναφέρθηκε και στις πληροφορίες του YouTube, σε οικονομικά επίπεδα και ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Έτσι λοιπόν έχουμε το student στα 3,49 €, στα 10,99 € το Family Pack και στα 6,99€ μηνιαίως το ατομικό πακέτο (80,99€ το χρόνο). Όλα αυτά βέβαια, με έναν δελεαστικό δωρεάν μήνα που θα σας κάνει να συνεχίσετε τη συνδρομή σας!

Tidal: Η ανερχόμενη δύναμη

Η ανερχόμενη μουσική πλατφόρμα η οποία μέχρι πρότινος ανήκε στον Jay-Z, όπου και πρόσφατα πούλησε. Το Tidal είναι το μοναδικό που ξεχωρίζει στο θέμα της ποιότητας επειδήπροσφέρει losseless audio quality, video clips, behind the scenes ντοκιμαντέρ, ticket presale και ticket giveaways. Επίσης, έχει μία τεράστια μουσική συλλογή από την μία έως την άλλη άκρη του κόσμου. Ένα μεγάλο αρνητικό της εφαρμογής είναι ότι πρόκειται ίσως για την πιο ακριβή επιλογή που μπορεί να βρει κανείς (ξεκινάμε από τα 6,99 € μηνιαίως). Διαθέτει τρία πακέτα αντίστοιχα των YouTube και Spotify όμως δεν προσφέρει δωρεάν δοκιμή. Ακόμη, το περιβάλλον της πλατφόρμας δεν είναι εξελληνισμένο. Επίσης, έχει γίνει γνωστό ότι έχει πολλές περιστασιακές καθυστερήσεις (buffering). Τέλος, δεν γνωρίζουμε τι ακούν οι φίλοι μας και ποιες είναι οι playlists τους.

Apple Music: Η επιλογή των χρηστών iPhone

Πρόκειται για την καλύτερη επιλογή για χρήστες iPhone ή άλλων συσκευών Apple. Διαθέτει μία μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη, έχει πολύ εύκολο περιβάλλον χρηστών με ενσωματωμένη εφαρμογή στα περισσότερα νέα κινητά Apple, apple Watch, iPod, υπολογιστές στα αυτοκίνητα iPad, homepod αλλά και στους υπολογιστές i Mac. Η ποιότητα της μουσικής κατατάσσεται στις καλύτερες. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι μπορείς να κατεβάσεις τη μουσική σου στο κινητό ή στον υπολογιστή για offline ακρόαση. Όσον αφορά τις τιμές είναι ακριβώς οι ίδιες με το Spotify, όμως προσφέρει τρίμηνη δωρεάν δοκιμή. Ενα εκνευριστικό στοιχείο της εφαρμογής είναι ότι στην offline εκδοχή της, απαιτεί αρκετές φορές σύνδεση στο Internet για να ταυτοποιήσει εάν η μουσική που έχεις το κινητό σου αποτελεί προϊόν νόμιμης αγοράς ή όχι.

And the oscar goes to…! Σύμφωνα με τα στατιστικά Νοεμβρίου 2019 για τις μουσικές πλατφόρμες: Την πρώτη θέση κατέκτησε το Spotify όπως είναι άλλωστε και προφανές. Στη δεύτερη θέση συναντούμε το Pandora και στην τρίτη την Apple music. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Amazon Prime Music και στην πέμπτη η Tencent Music. Την έκτη θέση κατέκτησε η Sirius Xm και την έβδομη το YouTube Music Premium. Πιο χαμηλά, στην όγδοη θέση, συναντάμε την Google Play Music και στην ένατη τη μουσική πλατφόρμα Deezer. Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο είναι το Tidal καθώς η εμφάνιση του και μόνο στον πίνακα στατιστικών αποτελεί ένα μεγάλο άλμα για την εφαρμογή

Mousikes platformes cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...