ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΝΣΥ ΠΛΑΒΟΥΚΟΥ
Νάνσυ Πλαβούκου
nancy@streetmagazine.gr
Ζούμε σε μια πολύ περίεργη εποχή του πλανήτη μας. Η πανδημία είναι γεγονός, ο εμβολιασμός είναι γεγονός, η νέα τάξη πραγμάτων είναι γεγονός, και με το τελευταίο εννοώ κυρίως ότι αφορά τη «μασκούλα», την καλή μας φίλη και τη σωστή χρήση της. Επίσης, γεγονός είναι οι αντιεμβολιαστές, όπως και οι αρνητές του ιού και το ότι πλέον, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους τελευταίους.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, μπορούν να κάνουν κάτι εκείνοι για εμάς. Μπορούν να μην δείχνουν ασέβεια σε όλους εμάς που προσπαθούμε να διατηρήσουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Τόσο απλά!

Θα ήθελα πραγματικά, απλά, να κυκλοφορούν με τη μασκούλα τους (τόσο δύσκολο είναι;) και να σέβονται όσους έχουν αντίθετη άποψη από εκείνους και θέλουν να προστατευθούν!

Γιατί όπως και να το κάνουμε, εγώ που πιστεύω ότι υπάρχει ο ιός και θέλω να προσέχω, αναγκάζομαι εξαιτίας σου να κλειστώ στο σπίτι μου. Επειδή εσύ κυκλοφορείς μεταφέροντας παντού τα μολυσμένα σου σταγονίδια, επειδή δεν φοράς τη μάσκα σου ή τη φοράς για να προστατεύεις το πηγούνι σου, και κάθε φορά που βγαίνω έξω, για όποιο λόγο χρειαστεί, με εξοργίζεις και μου χαλάς τη διάθεση. Ναι, ελευθερία έχουμε και δημοκρατία (που λέει ο λόγος) και ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη και ελεύθερη βούληση, ζούμε όμως ταυτόχρονα και στην ίδια κοινωνία και πρέπει να συνυπάρχουμε με σεβασμό! Αλλιώς να πας να ζήσεις σαν το Unabomber σε μια καλύβα στο δάσος στη μέση του πουθενά και να κάνεις ότι θέλεις στη μικρή κοινωνία που θα φτιάξεις μόνος σου με τον εαυτό σου. Δηλαδή γιατί να το κάνεις αυτό; Δεν σου έμαθε ποτέ κανείς να σέβεσαι; Να μου πεις αν σου είχε μάθει δεν θα υπήρχε λόγος να σου μάθω εγώ πως να μην δείχνεις ασέβεια στα χρόνια της COVID-19.

Τελικά καταλήγω σε αυτό που δεν ήθελα να παραδεχτώ μάλλον, ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας αποτελείται από στενόμυαλους, ασεβείς, απαίδευτους και καταπιεσμένους. Τα είπαμε γι’ αυτούς, είναι όμως και οι άλλοι, αυτοί που θέλουν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο να κάνουν. «Αυτό με τους λιγότερους θανάτους», «όχι, αυτό που δεν θα με κάνει ζόμπι», «όχι, όχι, αυτό με τη μεγαλύτερη ανοσία», «το πιο σύντομο», το «Γερμανικό», «το Αμερικάνικο», και ούτω καθεξής.

Λες και όταν κάνεις το εμβόλιο για τις μαγουλάδες ή την ιλαρά, όταν είσαι μικρός, οι γονείς σου ξέρουν ποιος το έφτιαξε, πόσο καιρό το δοκίμασαν πριν στο δώσουν ή αν είναι φυσικό το ότι ανεβάζεις πυρετό. Μήπως θα έπρεπε λίγο να συνειδητοποιήσουμε οτι καθημερινά πεθαίνει χιλιάδες κόσμος και εσύ το παίζεις επιλεκτικός;

Σε πείραξε που βγήκε τόσο γρήγορα το εμβόλιο. Συγνώμη που ζούμε σε πανδημία και όλες οι εταιρείες έθεσαν τους επιστήμονες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αφοσιωθούν όλοι στο εμβόλιο κατά της Covid-19. Ακούς, πιστεύεις, και το χειρότερο αναπαράγεις ότι σε ταΐζει το χαζοκούτι και οι άνθρωποί του, λες και δεν έχεις κρίση ή τα μέσα να διαβάσεις και να κατανοήσεις, να φιλτράρεις όλα αυτά που εμετικά σε βομβαρδίζουν από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό. Απλά επιλέγεις την καταστροφολογία.

Ζούμε μια πρωτόγονη πανδημία (εκτός αν είσαι 102 ετών και έχει ζήσει και άλλη) και είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε όλα τα μέσα να μάθουμε τί είναι ο ιός, πως λειτουργεί, πως εξαπλώνεται, τί προκαλεί, πως να προστατευτούμε, τι κάνει ο εμβολιασμός και πώς λειτουργεί, και εσύ επιλέγεις να ζεις στο 1800 λες και ζούμε την πανούκλα και τα νέα μεταφέρονται από στόμα σε στόμα.

Λοιπόν, πρότασή μου είναι φίλε μου, να ανοίξεις για αρχή κανένα επιστημονικό άρθρο μπας και καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει. Στη συνέχεια, μπορείς να κάνεις κάποια απλά πραγματάκια για να συνυπάρχουμε όλοι σε αυτή την κοινωνία χωρίς να φοβόμαστε, να συνυπάρχουμε αρμονικά (γιατί η λογική έχει χαθεί) και με σεβασμό.

Μπορείς να σκεφτείς λίγο και το συνάνθρωπό σου, να δείξεις ενσυναίσθηση, να φοράς σωστά τη μάσκα σου, ακόμα και αν για τον οποιοδήποτε λόγο αποφάσισες να εμβολιαστείς – και μπράβο σου – γιατί δεν σημαίνει ότι δεν κολλάς και δεν μεταδίδεις, απλώς σημαίνει ότι δεν θα νοσήσεις σε βαθμό που θα χάσεις τη ζωή σου, να ενημερωθείς σωστά και επιστημονικά, να κλείσεις το χαζοκούτι και κυρίως να μάθεις να σέβεσαι τον διπλανό σου.

Pos na min cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...