ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ
info@streetmagazine.gr

Αφορμές για το κείμενο που ακολουθεί αποτελούν 2 φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, τα οποία όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέα ύλη στη σχολική ιστορία, αλλά και πόλο έλξης για συντελεστές μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών..

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Μετά από δύο και πλέον χρόνια εγκλεισμού, το 2022 μας προσέφερε απλόχερα συνεχόμενα τριήμερα (βλέπε 25η Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Πρωτομαγιά). Έτσι και ο γράφων, επέλεξε να φύγει από το «κλεινόν άστυ» και να περιηγηθεί στα εντυπωσιακά και κακοτράχαλα βουνά της Στερεάς Ελλάδος. (Ευρυτανία-Φωκίδα-Φθιώτιδα) Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησαν νέα τρέιλερ της σειράς πρίκουελ που διαδραματίζεται εκατοντάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα του “Game of Thrones” και βασίζεται στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν «Fire & Blood» (2018). Μπερδευτήκατε ακόμα περισσότερο?

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα τοπωνύμιο έκπληξη: «τα Κοκκάλια»…

Η πλειοψηφία όσων παρακολουθούν στοιχειωδώς σειρές, γνωρίζει πως στη σειρά Game of thrones, υπήρξαν σφαγές, αιματηρές σκηνές, και κατακρεουργήσεις αθώων και μη, αποτέλεσμα της προσπάθειας για απόκτηση πλούτου και εξουσίας σε έναν φανταστικό κόσμο μυθοπλασίας. Αυτό που δε γνωρίζει σχεδόν κανείς όμως είναι, πως ένα αντίστοιχο σκηνικό συνέβη και στην αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη σφαγή που συνέβη ποτέ στον ελλαδικό χώρο!

Γι’ αυτό βάλε το soundtrack του Game of thrones, (ή ακόμα καλύτερα το ελληνικό video διασκευή του τραγουδιού “Rains of Castamere” που μάλιστα γυρίστηκε στην περιοχή,  https://youtu.be/bzm_MXZe5e4) και ταξίδεψε στο χρόνο μαθαίνοντας για μια σφαγή, που αν δεν είχε γίνει, ίσως η ιστορία της αρχαίας Ελλάδος να ήταν εντελώς διαφορετική..

 

Τοποθεσία: Κοκκάλια (φυσικός αυχένας μεταξύ των περιοχών: Ράχες Τυμφρηστού, τα όρη Γραμμένη Οξιά και τα Βαρδούσια, υψόμετρο: 1650μ.)

Εχθρός: Γαλάτες (ναι οι Γαλάτες ήταν «βάρβαροι» Κέλτες από την κεντρική Ευρώπη που κατέβαιναν στα νότια σφαγιάζοντας οτιδήποτε συναντούσαν στο πέρασμά τους)

Σκοπός: κατάληψη του Μαντείου των Δελφών, απόκτηση ΟΛΟΥ του πλούτου της αρχαίας Ελλάδος, εγκατάσταση στην περιοχή.

Χρονολογία: 279 π.Χ.

Η υπόθεση: 200 χιλιάδες Γαλάτες με αρχηγό τον Βρέννο Β’ πραγματοποίησαν εισβολή πρώτα στην Μακεδονία και στην συνέχεια στην Θεσσαλία καταστρέφοντας τα πάντα. Τότε, μπροστά στον κίνδυνο να αφανιστούν, ΟΛΕΣ οι ελεύθερες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλία, Βοιωτία, Λοκρίδα, Φωκίδα, Μέγαρα και Αθήνα) συμμαχούν, και αναθέτουν την αρχηγία του ελληνικού στρατού (30.000 περίπου) στον Αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο τον Μοιροκλέους.

 

Αυτή τη φορά οι Γαλάτες δεν πέρασαν, όπως παλιότερα οι Πέρσες με τον Εφιάλτη. Ο Βρέννος όμως είχε έναν στόχο. Να φθάσει και να ρημάξει το μαντείο των Δελφών, του οποίου οι θησαυροί ήταν ξακουστοί σ’ όλο τον κόσμο. Έστειλε λοιπόν σαράντα χιλιάδες από τους στρατιώτες του να κάνουν μια κυκλωτική κίνηση μέσα απ’ τα βουνά και να φθάσουν στο μαντείο από το αρχαίο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν όσοι πήγαιναν στους Δελφούς από τη βόρεια Ελλάδα.

 

Το τμήμα αυτό των Γαλατών, με αρχηγούς τον Ορεστόριο και τον Κόμβουτιν, πέρασε το Σπερχειό προς τα πίσω, και μέσω της Θεσσαλίας εισέβαλε στην Ευρυτανία που αποτελούσε μέρος της Αιτωλίας. Οι βάρβαροι βρήκαν τη χώρα των Αιτωλών ανυπεράσπιστη και διέπραξαν φοβερά ανοσιουργήματα. Την καταστροφική μανία των Γαλατών δέχθηκε προπαντός το Κάλλιο, που φέρεται ως πρωτεύουσα της Αιτωλίας και εντοπίζεται στο χώρο του σημερινού Κλαυσείου. Όταν οι Γαλάτες ολοκλήρωσαν την καταστροφή και έκαψαν το Κάλλιο, επέστρεψαν από τον ίδιο δρόμο για να συναντήσουν το κύριο σώμα του βαρβαρικού στρατού στις Θερμοπύλες.

 

Αλλά ο ίδιος δρόμος τους έφερε πάλι στον φυσικό αυχένα (τα Κοκκάλια), από τον οποίο είχαν εισβάλει στην Αιτωλία..

 

Εκεί λοιπόν διαδραματίστηκε, η μεγαλύτερη, πιο πολυάριθμη και τελικά πιο αιματηρή μάχη στην ιστορία της αρχαίας και νεότερης Ελλάδος! 8.000 Έλληνες από όλες τις (εχθρικές μεταξύ τους ως τότε) ελληνικές πόλεις – κράτη εκείνης της εποχής, με τους στρατηγούς Πολύαρχον, Πολύφρονα και Λαοκράτη, κυρίως Αιτωλοί, αλλά και οι Καλλιείς όπως και οι άλλοι Ευρυτάνες καταδίωξαν τους επιδρομείς, ζητώντας εκδίκηση για όσα έπραξαν σε βάρος τους.

Ο Παυσανίας λέει ότι στην καταδιωκτική εκστρατεία πήραν μέρος εθελοντικά και γυναίκες, γιατί μισούσαν τους Γαλάτες περισσότερο από τους άνδρες.

Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρότατη και συνεχίστηκε για μέρες. Όπως φαίνεται, οι Γαλάτες είχαν κυκλωθεί και δεν γνώριζαν το εντυπωσιακό ανάγλυφο της περιοχής! Γνώστες της κακοτράχαλης περιοχής τους οι Έλληνες, περικύκλωσαν τους εισβολείς και τους κατασφάξανε μέσα στις κατάφυτες ρεματιές και στις κατάφυτες πλαγιές.

Πάνω από 30.000 έως και 40.000 Γαλάτες άφησαν εκεί τα κόκκαλα τους. Όσοι λιγοστοί από τους Γαλάτες κατόρθωσαν να σωθούν, έτρεξαν να περάσουν το Σπερχειό, για να ενωθούν με το κύριο σώμα του βαρβαρικού στρατού στις Θερμοπύλες. Εκεί όμως τους περίμεναν οι Θεσσαλοί και οι Μαλιείς, που τόσους πολλούς σκότωσαν από αυτούς, ώστε δε σώθηκε κανένας να φθάσει στην πατρίδα του (Παυσανίας).

Οι υπόλοιποι κατηφόρισαν έντρομοι προς την πεδιάδα, αλλά ούτε αυτοί σώθηκαν. Ολόκληρο το στράτευμα του Βρέννου αποδεκατίστηκε στον γυρισμό και ο ίδιος αυτοκτόνησε..

 

Ο θεός των Δελφών τον οποίο πήγαινε να ληστέψει, ο Απόλλωνας, δεν του επεφύλαξε καλή τύχη…

Για δεκαετίες τα οστά των ηττημένων που απόμειναν άταφοι μέσα στις ερημιές σκέπαζαν την περιοχή..

Λείψανα από τη φονικότατη εκείνη μάχη υπάρχουν και σήμερα. Απειράριθμα θρυμματισμένα κόκκαλα βρίσκονται σκορπισμένα στο έδαφος θυμίζοντας το μακελειό που συνέβη στην αρχαιότητα.  Στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν εκείνη την εποχή για να υπάρχουμε και να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα ελεύθεροι ως Έλληνες  έχει στηθεί το Μνημείο στα «Κοκκάλια».

Και όμως, αυτή η σφαγή δεν αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας που διδασκόμαστε στα σχολεία. Το γιατί, ίσως απαντιέται στο πολυαναμενόμενο «Fire and Blood».

Συγκεκριμένα, το τρέιλερ κάνει φινάλε με τα δυσοίωνα λόγια ενός προσώπου που παραμένει στο σκοτάδι: «Η ιστορία δεν θυμάται το αίμα… Θυμάται τα ονόματα».

Μουσικοσκάλισμα:

Ο δημιουργός και παραγωγός Νίκος Πατεράκης εγκαινιάζει το νέο του project OLAouto – το λαούτο που τα παίζει όλα! – με μια video διασκευή του τραγουδιού Rains of Castamere από την δημοφιλή σειρά Game of Thrones. Τa εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στον διάσημο Iron Throne του Πάρκου Παύλιανης και τα εσωτερικά στην ταβέρνα Το Μετερίζι στο χωριό Αθανάσιος Διάκος με την ευγενική συνεργασία του Κώστα Μαστροκωστόπουλου. Στο video συμμετέχει ο τσελίστας Αλέξανδρος Μποτίνης, αγαπημένος ανά την Ελλάδα για τα video του ως CrazyCello.

 

Πηγές:

«Μηχανή του χρόνου»

Ιστότοπος παλαιοχωρίου Τυμφρηστού (Ομιλαίων) Φθιώτιδος  (Κωνσταντινος Παναγιωτου)

Info-karpenisi.gr

Kokkalia center
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...