ΑΠΟ ΤΟΝ RAFIQ ABDEEN
Rafiq Abdeen
rafiq@streetmagazine.gr
Φτιάχνει τα δικά του τραγούδια αλλά προσφέρει και σε τραγουδιστές της γενιάς του, γράφει μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, μα βασικός του στόχος είναι να τον αντιλαμβάνονται τα παιδιά, όσο το δυνατόν πιο λιτός δηλαδή, αλλά γεμάτος ευαίσθητες χορδές και χιούμορ.

Ο Σπύρος Γραμμένος τον τελευταίο μήνα, έκανε διάσημες τις κόκκινες τιράντες του , ακόμα και σε κόσμο που τον αγνοούσε, καθώς απασχόλησε το όνομά του την επικαιρότητα, με αφορμή το γεγονός  ότι ο… «κουκουλοφόρος» του, έπαιζε ζωντανά και ύστερα από παραγγελιά, στην μεσημεριανή εκπομπή της ΕΡΤ, «Φλερτ».

Εμείς είχαμε άλλου είδους απορίες, μια και του ζητήσαμε να ανοίξει την αυλαία των συνεντεύξεων που θα φιλοξενεί το Street Magazine ώστε, αμέσως μετά την κυκλοφορία του νέου του δίσκου με τίτλο «Δισκός σας» και παράλληλα με την επικείμενη κυκλοφορία των παιδικών μυθιστορημάτων του με τίτλο “………”,  να κατανοήσουμε αφενός την αξία του crowdfunding, μιας έννοιας που θα μας απασχολήσει μελλοντικά χωρίς αμφιβολία και αφετέρου  την πολυδιάστατη για την τέχνη, φύση ενός ανθρώπου που δεν μασάει τα λόγια του σε πάσης φύσεως θεματολογία συζήτησης.

1.Γιατί “Δισκός σας” ;

Επειδή θα κυκλοφορήσει σε δίσκο βινυλίου και επειδή τον κάναμε παρέα.

Αφού είχε περάσει πολύς καιρός που φτιάχναμε τον δίσκο και είχαμε αντιμετωπίσει πολλές αναποδιές, σκέφτηκα να μπούμε στην διαδικασία να χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο κόσμος την δουλειά. 

Φτιάξαμε ένα project σε μια ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται με το crowdfunding, το ανεβάσαμε στα social media και πήραμε τόση αγάπη απ’ τον κόσμο που δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Εκεί ήρθε και η ιδέα να ονομάσουμε τον δίσκο «Δισκός σας»

 

2.Βρίσκει έμπνευση ο τραγουδοποιός, ο παραμυθάς, ο σεναριογράφος Γραμμένος μέσα σε τέτοιες κοινωνικές κρίσεις για νέες δουλειές;

Δεν ξέρω ακριβώς τι είναι η έμπνευση και πώς σε βρίσκει, αλλά προσωπικά κάθομαι αρκετές ώρες και γράφω ώστε αν περάσει από ‘κει, να με βρει με το μολύβι στο χέρι. 

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είμαι σχετικά φλατ (ουδέτερος) από διάθεση για να γράψω κάτι. Αν είμαι λυπημένος το ζω κι αν είμαι χαρούμενος το διασκεδάζω, οπότε δεν βρίσκω χρόνο.

 

3.Πόσο λειτουργικό είναι να προσπαθεί ένας νέος καλλιτέχνης να κυκλοφορήσει δουλειές του σε μια περίοδο που το σύνολο των καλλιτεχνών εξέφραζε ένα μόνιμο παράπονο για την πολιτειακή απουσία;

Λόγω της κρίσης που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, συνειδητοποιήσαμε πως για την πολιτεία δεν υπάρχουμε. Φυσικά και έχουμε μεγάλη ευθύνη σε αυτό, γιατί τόσα χρόνια ζούσαμε κι εμείς όπως μας μάθανε. 

Αυτόν που θέλει να δημιουργήσει κάτι, δεν θα τον σταματήσει κανείς. Μπορεί να τον καθυστερήσει και να τον ταλαιπωρήσει κάπως η πείνα ή η σπιτονοικοκυρά που θα τον ψάχνει για το ενοίκιο, αλλά αυτό που θέλει να βγάλει από μέσα του ο καλλιτέχνης, θα βρει να τον τρόπο να το βγάλει.

Χωρίς να σταματάμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα, συνεχίζουμε να δημιουργούμε.

 

4. Το crowdfunding πόση σημασία έχει όχι μόνο στην κυκλοφορια του δίσκου, αλλά ως τρόπος που μελλοντικά θα επηρεάσει κυκλοφορίες γενικότερα λόγω των δυσκολιών που συνόδευσαν την καραντίνα.

Νομίζω πως θα είναι πολύ σημαντικό τον επόμενο καιρό, ο κόσμος να ενισχύσει τους μουσικούς που τον ενδιαφέρουν.

Καλό είναι το youtube και οι διάφορες πλατφόρμες, αλλά ένα τραγούδι για να φτάσει στο σημείο να ανέβει σε αυτές έχει πολύ κόπο και πολλά έξοδα.

Εμείς καταλάβαμε ότι ο κόσμος είναι δίπλα σου όταν του το ζητήσεις.

Μακάρι να δούμε κι άλλες τέτοιες στιγμές, σε άλλα σχήματα. 


5.Ποια είναι η αντιμετώπιση των συμβατικών ραδιοφώνων (με playlist) σ’ ένα “αντισυμβατικό” δίσκο όπως ο “Δισκός σας”:

Δεν ξέρω αν θα μπω σε playlist και δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός μου. Σε αυτιά θέλω να φτάνω και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι πλέον.

Στην δικιά μου εκπομπή στο www.thepressproject.gr πάντως, δεν με παίζω. 

 

6.Η στιγμή της μέγιστης απογοήτευσης και της πιο αξιόλογης επιβράβευσης στην διαδρομή σου σε αυτό το στερέωμα;

Δεν γίνεται να σου μιλήσω για απογοητεύσεις. Είναι τόσες πολλές που δεν μας φτάνει μια συνέντευξη. 

Είναι μάλλον μέρος αυτής της δουλειάς.

Και τα όμορφα λόγια όμως είναι κι αυτά κάπως έτσι.

Οι πιο σημαντικές στιγμές, νομίζω είναι αυτές που γυρνάς στον κόσμο και τον βλέπεις να τραγουδά, να χαμογελά και γενικά να γίνεται ένα με εσένα και με αυτό που κάνεις εκείνη την στιγμή.

 

7. Οι παραστάσεις παιδικές, τα μυθιστορήματα παιδικά, τι νόημα κρύβει αυτή η κλίση;

Είναι θέμα σκόπιμης ευαισθητοποίησης;

Είναι η ανάγκη να πω αυτά που σκέφτομαι με τον πιο απλό τρόπο. Σίγουρα χαίρομαι όταν μετά τις παραστάσεις συζητάω με τα παιδιά και μου λένε όσα έχουν καταλάβει απ’ το έργο, αλλά πιο πολύ προσωπική είναι η ανάγκη να γράφω παιδικά.

Γενικά μου αρέσει να γράφω με τις πιο απλές και καθημερινές λέξεις.

KT.eps

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ | ΔΙΣΚΟΣ ΣΑΣ | CROWDFUNDING
1 . ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ (acoustic) 2 . 90 TDK  3 . ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  4 . Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΟΥΚΙΑΝΕ 5 . ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ 6. ΝΥΧΤΑ ΕΥΝΟΥΧΑ 7. ΔΕΝ ΤΟ ΣΗΚΩΝΕΙΣ 8. Ω ΝΑ ΣΟΥ 9. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝ’ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ 10. ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ 11. ΨΥΧΗ 12. Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΝΟΣ 13. ΤΑΡΑΤΣΕΣ 14. ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΕΔΩ 15. ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΦΑΡΜΑΚΑ 16. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ 17. ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...