ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΛΑ ΤΣΑΝΑΪ
stela@streetmagazine.gr
Η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε για πολλούς από εμάς μία περίοδο επαναπροσδιορισμού. Βάλαμε κάτω την μέχρι τώρα ζωή μας και μέσα σε ένα μεγάλο διάλειμμα που μας προσφέρθηκε, μπορέσαμε και ξεδιαλύναμε ένα- δύο πράγματα που μας απασχολούσαν. Όμως το ερώτημα που υπήρχε πάντα και που μένει αναπάντητο, είναι το πως μπορούμε τελικά να είμαστε ευτυχισμένοι; Γιατί ποτέ δεν νιώθουμε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε; Παρόλο που αυτό τον καιρό μπορεί να μην έχεις μεγάλα προβλήματα, γιατί δεν νιώθεις χαρούμενος/ή; Υπάρχει η ευτυχία; Και αν ναι πως την κατακτάμε;

Αντικειμενική, ολική ευτυχία προφανώς και δεν υπάρχει. Ακόμα και εγώ στα 23 μου έτη δεν ζω σε ροζ συννεφάκι, ξέρω πως ευτυχία απόλυτη δεν υφίσταται. Αυτό που υφίσταται όμως και που μπορούμε όλοι να την κατακτήσουμε είναι η εσωτερική ευτυχία. Όχι χαρά. Η χαρά είναι παροδική και στιγμιαία. Η ευτυχία όμως κατακτάται με κόπο, πόνο και πολύ προσπάθεια. Άπαξ όμως και καταλάβεις το νόημα της, δύσκολα την αποχωρίζεσαι. Μπορούμε να χωρέσουμε όμως το ταξίδι προς την ευτυχία σε «βηματάκια»; Όχι, για τον καθένα είναι ξεχωριστό! Θα μοιραστώ μαζί σας όμως την δική μου διαδρομή, το δικό μου ταξίδι προς την δική μου εσωτερική ευτυχία και ελπίζω να μπορέσει να βρείτε και εσείς την δική σας.

1.Διώξε τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σου.

Ένα βήμα, που ίσως να είναι και από τα πιο σημαντικά, είναι να διώξεις ότι σου σαπίζει την ζωή. Σε ένα σπίτι καθημερινά βγάζουμε έξω τα σκουπίδια και τα πετάμε γιατί αλλιώς μυρίζουν άσχημα, πιάνουν χώρο, είναι κακό για την υγεία σου, είναι άχρηστα και αν δεν τα πετάξεις εσύ κανείς άλλος δεν θα προσφερθεί να το κάνει. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν πρέπει να κάνεις το ίδιο και με τους ανθρώπους που έχεις στην ζωή σου; Ένας τοξικός άνθρωπος μπορεί να είναι το αφεντικό σου, ο μπαμπάς σου, ο φίλος/η σου, ο/η σύντροφός σου. Όποια και αν είναι η σχέση μας μαζί του, καλό είναι εάν δεν φτιάχνεται με τον διάλογο και την συζήτηση, απλά να αποκόβεται από την ζωή μας και να μένει σε μία απόσταση. Προφανώς και δεν τελειώνει ο κόσμος. Προφανώς και θα βρεις αυτό που ζητάς όσο απίθανο και αν φαίνεται.

Ένας άνθρωπος για να υπάρχει στην ζωή σου, θα πρέπει υπάρχει λόγος που είναι εκεί. Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν είναι για να μας κάνουν ευτυχισμένους, χαρούμενους, υγιείς και ήρεμους. Όχι το αντίθετο. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται (Και αν είναι!), άπαξ και αυτοί οι άνθρωποι φύγουν από την ζωή μας,  θα νιώσουμε πως είναι να υπάρχει πραγματική ευτυχία. 

  1. Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία.

Θα με περάσεις για τρελή και ανώριμη. Όμως δεν είναι αυτό που νομίζεις, άσε με να σου εξηγήσω! Προφανώς και ζούμε σε μία χώρα που καλούμαστε αντικειμενικά να δουλεύουμε για την ψυχή της μάνας μας και αντί να μας δίνουν, μας παίρνουν. Προφανώς και δεν μιλάω για οικογένειες που έχουν σοβαρό οικονομικό ζήτημα και φοβούνται για το αύριο. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι (ξέρεις και εσύ τέτοιους πολλούς) που ενώ οικονομικά μπορούν να τα βγάλουν πέρα αρκετά καλά, δεν είναι ικανοποιημένοι. Ο άνθρωπος πάντα θα ζητά αυτό που δεν έχει. Και πολλές φορές δεν προσπαθεί καν γι’αυτό. Περιμένει απλά να του τα φέρει κάποιος έτοιμα θεόσταλτα.

«Γιατί η Μαρία να παίρνει περισσότερα λεφτά από εμένα; Ποιός ξέρει σε ποιόν κουνήθηκε». ΟΧΙ. Δεν κουνήθηκε σε κανέναν. Κούνησε τον κώλο της από τον καναπέ και βγήκε να δουλέψει σκληρά. Όπως σκληρή είναι και η πραγματικότητα που ζούμε. Απλά αποδέξου την και προχωρά. Γύρνα την ατυχία προς όφελος σου.

  1. Ξεκίνα να εκπληρώνεις τα όνειρα σου.

Ένα πράγμα που με βοήθησε πολύ στο να ορίσω εξ αρχής τι είναι ευτυχία για εμένα, είναι να βρω αυτό που με γεμίζει και να ξεκινήσω όσο το γρηγορότερο στο να το εκπληρώσω. Κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Και καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει νόημα εάν δεν έχει όνειρα. Χωρίζοντας την διαδρομή προς την επιτυχία σε μικρά μικρά βήματα την φορά, θα σε βοηθήσει να φτάσεις σταθερά στον στόχο σου. Ο John Kotter καθηγητής στο Harvard Business School, έχει πει ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που αποδέχονται τη ζωή τους και αυτοί που τη δημιουργούν. Αρκετοί άνθρωποι ελπίζουν ότι κάτι καλό θα τους συμβεί χωρίς να αναλάβουν δράση ή να πάρουν κάποια πρωτοβουλία. Το να κάνεις την δουλειά που ονειρευόσουν ή το ταξίδι που λαχταρούσες από παιδί είναι λίγα από τα πράγματα που μας δείχνουν το αληθινό νόημα στην ζωή μας και που μας γεμίζουν με χαρά, αυτοπεποίθηση και όρεξη για ζωή.

  1. Φτιάξε τις σχέσεις με τους ανθρώπους που αξίζουν.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ζωή και την καθημερινότητά μας, ακριβώς για να είναι δίπλα μας και να μας δίνουν νόημα. Η οικογένεια, οι φίλοι, ο/η σύντροφος. Είναι πάντα εκεί στα δύσκολα και στα εύκολα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους κοντά μας, και αυτοί εμάς δίπλα τους. Μας χαρίζουν την χαρά, τις στιγμές, τις εμπειρίες και την υποστήριξη που έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό φρόντισε να τους κρατήσεις για πάντα κοντά σου. Δείξε τους την αγάπη σου με απλές κινήσεις. Από ένα απλό τηλέφωνο μέχρι να είσαι εκεί όταν σε χρειάζονται, να τους ακούς, να χαίρεσαι και να στεναχωριέσαι μαζί τους.  Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε μαζί με άλλους. Πρέπει να φροντίζουμε να τους δείχνουμε ότι είναι σημαντικοί για εμάς. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

  1. Να είσαι ευγνώμων για όλα όσα έχεις.

Το να είσαι ευγνώμων μπορείς να το κάνεις και με τον πιο απλό τρόπο. Ακόμα και να πάρεις χαρτί και μολύβι να σημειώσεις από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο πράγμα που σε κάνει χαρούμενο. Μπαίνοντας στην διαδικασία να τα σκεφτείς τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενο θα δεις ότι είναι τα πιο απλά πράγματα. Η υγεία μας, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, το φαγητό που έχουμε, ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε (ακόμα και μέσα από τις μάσκες). Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω μας που τα έχουμε για δεδομένα. Όταν καταλάβουμε ότι εν τέλει δεν είναι τίποτα δεδομένο τότε είναι και η στιγμή που η ζωή μας γίνεται πιο φωτεινή και ίσως την αγαπήσουμε λίγο περισσότερο. Να νιώθεις ευγνώμων κάθε μέρα γι’ αυτά που έχεις, γιατί κάποιοι εκεί έξω παλεύουν να τα αποκτήσουν!

  1. Φτιάξε την σχέση σου με τον εαυτό σου.

Πριν καταλάβουμε όλα εκείνα που μας κάνουν ευτυχισμένους, πίσω από όλα κρύβεται η σχέση μας με τον εαυτό μας. Πρέπει να μάθουμε να μας αγαπάμε. Είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας. Όμως ο εαυτός μας στο τέλος της ημέρας είναι αυτός που θα έχουμε για πάντα. Πρέπει να βάζουμε προτεραιότητα τις ανάγκες και τα θέλω μας. Είναι σημαντικό να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Να φροντίζουμε για την υγεία και του σώματος και της ψυχής μας. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω. Και η φροντίδα ξεκινά από τα μικρά, καθημερινά πράγματα.

I want to be happy cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...