ΑΠΟ ΤΗΝ DIANA PUTKARADZE
diana@streetmagazine.gr

#Alexei Navalny
#Алексей Навальный

 

O Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πρόσωπο της διεθνούς επικαιρότητας, η ανάμιξη του στην αποκάλυψη πολιτικών σκανδάλων στην Ρωσία, η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Αύγουστο του 2020 και η πολιτική του δράση, τον καθιστούν ένα σύμβολο του πολέμου κατά της πολιτικής διαφθοράς παγκοσμίως.

Π

οιος είναι όμως ο Ναβάλνι;

Στη Ρωσία έγινε ευρέως γνωστός λόγω της ανάμειξης του στις πολιτικές δράσεις υποστήριξης μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς. Οι δράσεις αυτές που ξεκίνησαν από το 2000 είχαν ως στόχο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνηση του. Υπήρξαν προσπάθειες αποκάλυψης των περιστατικών διαφθοράς και ο πόλεμος που κήρυξε κατά της κυβέρνησης θα τον τοποθετούσε στο μάτι του κυκλώνα για τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Ο Ναβάλνι έχει χαρακτηριστεί ως «ο άνθρωπος που φοβάται περισσότερο ο Βλαντιμίρ Πούτιν» από την Wall Street Journal.

Πως ξεκίνησε όμως το χρονικό της υπόθεσης της σύλληψης και φυλάκισης του; Με ποιόν τρόπο βρέθηκε να έχει δηλητηριαστεί κατά την διάρκεια πτήσης του προς την Γερμανία;

Κόμμα και πολιτική τοποθέτηση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ναβάλνι ήταν μέλος του Συμβουλίου Συντονισμού της Ρωσικής Αντιπολίτευσης. Είναι ο ηγέτης του προοδευτικού κόμματος της Ρωσία και είναι ιδρυτής ενός οργανισμού με δράσεις κατά της Διαφθοράς( FBK).

Ακόμη και τώρα έχει περισσότερους από έξι εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube και περισσότερους από δύο εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποκάλυπτε περιστατικά κυβερνητικής διαφθοράς, οργάνωνε πολιτικές δράσεις και διαδηλώσεις.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε το 2011, περιέγραψε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας (την Ενωμένη Ρωσία) ως «κόμμα απατεώνων και κλεφτών».

Ναβάλνι κατά Κυβέρνησης

Τον Μάρτιο του 2017,Ο Ναβάλνι και το FBK κυκλοφόρησαν ένα ντοκιμαντέρ που κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Και ο πόλεμος ξεκινάει

Τον Ιούλιο του 2013, o Ναβάλνι καταδικάζεται για υπεξαίρεση και λαμβάνει ποινή αναστολής. Παρ ‘όλα αυτά, του επετράπη να κατέβει στις εκλογές της χρονιάς εκείνης για να διεκδικήσει την δημαρχεία στην πόλη της Μόσχας.

Ήρθε δεύτερος με το 27% των ψήφων. Έχασε τις εκλογές από τον υφιστάμενο δήμαρχο Σεργκέι Σομπιανίν, διορισμένο από τον Πούτιν.

Το 2014 ακολούθησαν άλλες 3 ποινικές δίκες για υπεξαίρεση που θεωρήθηκαν πολιτικά κίνητρα που σκόπευαν να εμποδίσουν τον Ναβάλνι να συμμετάσχει στις μελλοντικές εκλογές.

Η αντεπίθεση

Ο Ναβάλνι κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικαλούμενος το άρθρο 6 στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιβάλει στα κράτη να δικάζουν δίκαια τους πολίτες τους στους χώρους των δικαστηρίων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) αργότερα έκρινε ότι οι δίκες που έλαβαν χώρα στη Ρωσία πράγματι παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι σε δίκαιη δίκη.

[1]Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την προεδρική του εκστρατεία του καθώς στόχο είχε να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2018,αλλά η εκλογική επιτροπή της Ρωσίας (CEC)τον απέκλεισε από υποψήφιο καθώς είχε στο ποινικό μητρώο του ποινική καταδίκη. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε την έφεσή του εμποδίζοντας τον να κάνει το πολιτικό του αγώνα.

[1] https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/european-court-says-navalny-was-a-political-prisoner/

Πως βρέθηκε να έχει δηλητηριαστεί;

Τον Αύγουστο του 2020, Ο Ναβάλνι νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Γερμανίας αφού βρέθηκε να έχει δηλητηριαστεί. Η αδιαθεσία του ξεκίνησε σε πτήση που πραγματοποιήθηκε από  πόλη της Σιβηρίας Τομσκ με προορισμό το Βερολίνο

Οι γιατροί τον κράτησαν σε τεχνητό κόμμα για διάστημα ενός μήνα. Όταν συνήλθε από το κώμα, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι ήταν υπεύθυνος για τη δηλητηρίασή του και ζήτησε άσυλο από το Γερμανικό κράτος. Πράγμα που δεν έγινε δεκτό αφού λίγο μετά γύρισε στην χώρα του.

Στην αρχή σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τις Γερμανικές αρχές για τις συνθήκες της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ναβάλνι ,υπήρξε η πεποίθηση ότι Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο από ένα μπουκάλι νερό. Κατέληξε όμως στο συμπέρασμα ότι το γεγονός αυτό διεξήχθη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και όχι στο αεροδρόμιο, όπως θεωρούνταν μέχρι σήμερα.

Οι αρχές της Γερμανίας υποστήριξαν ότι Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, μια ασυνήθιστη χημική ουσία Ρωσικής δημιουργημένη εν καιρώ ψυχρού πολέμου, ενώ η Ρωσία αντιτείνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε.

Γιατί όμως η Ρωσική κυβέρνηση να μπει σε τόσο κόπο να δολοφονήσει τον Ναβάλνι;

Ο Ναβάλνι είχε δημοσιεύσει λίγο καιρό πριν ένα Ντοκιμαντέρ που κατηγορούσε ευθέως τον Πρόεδρο της Ρωσίας για διαφθορά και ότι κλέβει τους Ρώσους συμπολίτες του. Το Ντοκιμαντέρ αυτό το οποίο είναι διάρκειας δύο ωρών αποτελεί μία ενδελεχή έρευνα για τον τρόπο που αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών της κυβέρνησης του Πούτιν και το πώς ο ίδιος ο Πρόεδρος κατάφερε να μετατρέψει την Ρωσία στο Άνδρο της παρακμής. Το βίντεο είναι ανεβασμένο στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Γιουτιούμπ (Youtube) και απαριθμεί περισσότερο από 111 εκατομμύρια προβολές.

https://www.youtube.com/watch?v=ipAnwilMncI

Στις 17 Ιανουαρίου 2021, επέστρεψε στη Ρωσία, όπου τέθηκε υπό κράτηση αμέσως για κατηγορίες παραβίασης των όρων αναστολής που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της ποινικής καταδίκης του το 2014.

Τα γεγονότα της σύλληψης σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση του Ντοκιμαντέρ προκάλεσαν  μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα. Η ποινή που του δόθηκε για παραβίαση της αναστολής του ήταν 2,5 χρόνια.

Αντιδράσεις Λαού και η οργή του ΟΗΕ

Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, κάλεσαν τη Ρωσία να σταματήσει την παράνομη κράτηση του Ναβάλνι, ζητώντας από την Μόσχα να διερευνήσει την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πολιτικού, κατηγορώντας ότι πολιτικά κίνητρα οδήγησαν στην φυλάκιση του.

Σε δήλωση που αναγνώστηκε από τους αντιπροσώπους της Πολωνίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη αναφέρθηκε :

«Ζητούμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Κύριου Ναβάλνι και όλων αυτών που κρατούνται παράνομα ή αυθαίρετα καθώς ασκούσαν των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης ,την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων τους.»

«Ανησυχούμε επίσης για τον μεγάλο αριθμό αυθαίρετων συλλήψεων διαδηλωτών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Ναβάλνι σε πολλές ρωσικές πόλεις» πρόσθεσε η δήλωση.

Η Ρωσία αντέδρασε κατηγορώντας τον ΟΗΕ για επέμβαση στα εσωτερικά της.

Ένας πόλεμος γεννιέται και πεθαίνει στην Ρωσία

Οι δικηγόροι του Ναβάλνι ανέφεραν ότι ο ίδιος φυλακίστηκε σε εντελώς άγνωστη τοποθεσία και πως δεν έχουν την δυνατότητα να τον επισκεφθούν. Παράλληλα φαίνεται ότι η Ρωσία προσπαθεί να σβήσει εντελώς από τον διαδικτυακό χάρτη το όνομα του Ναβάλνι καθώς το Facebook έχει ήδη αφαιρέσει 530 λογαριασμούς που σχετίζονται άμεσα η έμμεσα με τον Ναβάλνι στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης του Instagram,

Παρά την προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης του Ναβάλνι αρκετές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας και παρά τις πολλές προειδοποιήσεις των αρχών, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μόλυνσης από το COVID-19. Φυσικά δεν λείπει η μερίδα του κοινού που υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Ναβάλνι είναι απατεώνας και προσπαθεί να πολεμήσει το κύρος της Ρωσίας. Ίσως επειδή για κάποιους άλλους Λουδοβίκους «Poutine est l’État» , ο Πούτιν είναι το κράτος και το κύρος της Ρωσίας.

Update :

Πρόσφατα  η σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας  μετέφερε τον Ναβάλνι σε νοσοκομείο για κρατούμενους καθώς ως φαίνεται ο ίδιος να είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας  κατά την διάρκεια της κράτησης  του. Η σωφρονιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κατάσταση του είναι σταθερή και ότι  εξετάζεται καθημερινά από το νοσηλευτικό προσωπικό και τους υπευθύνους γιατρούς.  Οι σύμμαχοι του πολιτικού ακτιβιστή ανησυχούν για την εγκυρότητα της τοποθέτησης αυτής και για το ότι η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι σε συνδυασμό με τις συνθήκες της κράτησης  του δεν θα δώσουν κίνητρο για τους ιθύνοντες  για να υπάρξει εξασφάλιση πρόσβασης σε κατάλληλη υγειονομική φροντίδα  για τον ίδιο.  Ο ζόζεφ Μπορέλ, ο κατάλανός υπουργός εξωτερικών της ΕΕ , πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών εξωτερικών της  ΕΕ  δήλωσε πως για την ΕΕ οι ρωσικές αρχές είναι  υπεύθυνες για την κατάσταση ης  υγείας τους  Ναβάλνι και  πως η ζωή του κρέμεται στα χέρια τους. Η Ρωσία από την πλευρά της φαίνεται να προσπαθεί να βεβαιώσει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη ιατρική περίθαλψη για τον πολιτικό.

Η σκοτεινή πλευρά του Ναβάλνι και το μεμπτό σημείο της ηθικής του.

Στην δεκαετία του 2000 ο Αλεξέι Ναβάλνι συμμετείχε ενεργά σε αρκετές  εθνικιστικές παρελάσεις  της  Ρωσικής  πορείας , οπού είναι μια οργάνωση  που μία φορά τον χρόνο οργανώνει  πορείες  εθνικιστικού  και  ρατσιστικού  περιεχομένου. Ο ίδιος φαίνεται να χρησιμοποιούσε ακραία ρατσιστικό λόγο επικρίνοντας  τους μετανάστες  από την κεντρική Ασία και τις μουσουλμανικές  δημοκρατίες  Καυκάσου , χρησιμοποιώντας  αρκετά επονείδιστους  χαρακτηρισμούς.

Ο ίδιος μέχρι αυτήν την στιγμή  δεν έχει αποκηρύξει δημόσια τα σχόλια αυτά με αποτέλεσμα η Διεθνής Αμνηστία να άρει τον χαρακτηρισμό του κρατουμένου συνείδησης για τον Ναβάλνι  η πράξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ιδιότητα αυτή , παρόλα αυτά συνεχίζει να απαιτεί την απελευθέρωση του.

Συμπεράσματα της υπόθεσης Ναβάλνι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αποτελεί το σύμβολο μιας καθεστηκυίας κυβέρνησης. Ανα τον κόσμο κυβερνήσεις αλλάζουν και τα καθεστώτα το ίδιο, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να μένει αμετακίνητος από τον θρόνο του και τίποτα δεν μπορεί να τον κουνήσει από εκεί.

Σίγουρα η δημοκρατία μπαίνει σε κίνδυνο όταν ένας πρόεδρος σε ένα δημοκρατικό κατά τα αλλά κράτος κυβερνά για 20 πλέον συναπτά έτη και δεν επιτρέπεται στην αντιπολίτευση να αρθρώσει λόγο, αλλά να μην ξεχνάμε τον φόβο όχι μόνο του ρωσικού λαού αλλά όλων των πρώην σοβιετικών χωρών για την επιστροφή των εποχών της περεστρόικα ως απάντηση για την απουσία αντιδράσεων από τους ίδιους τους πολίτες για την κατάσταση αυτή.

Η δεκαετία του 90 δεν αποτελεί μια δεκαετία που νοσταλγούν οι πολίτες των χωρών αυτών. Η κατάρρευση του συστήματος άφησε πίσω της όχι μόνο απομεινάρια απόλυτης φτώχιας και διάλυσης αλλά και το φόβο ότι οι δύσκολες στιγμές της πείνας , της κατάρρευσης , του απολυτού χάους θα επιστρέψουν.

Γυναίκες πολίτες της Ρωσίας βρέθηκαν να πέφτουν θύματα δουλεμπορίου όπως και οι Ρώσοι μετανάστευσαν ανά μυριάδες σε όλον τον κόσμο. Τα σπίτια και ακίνητα πουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί. Πολιτικά πρόσωπα της τότε επικαιρότητας λεηλάτησαν τα θησαυροφυλάκια το κομμουνιστικού κράτους και ο πλούτος αυτός τους μετέτρεψε στους σημερινούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους.

 Οι φυλακές άνοιξαν και απελευθερωθήκαν όλοι οι φυλακισμένοι καθώς δεν μπορούσε το κράτος να τους θρέψει με αποτέλεσμα ένα μέρος των κρατουμένων αυτών, χωρίς να έχει την δυνατότητα να επανενταχθεί οδηγήθηκε στο έγκλημα. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν ομάδες εγκληματιών που λεηλατούσαν τους δρόμους της Ρωσίας, η γνωστή σε όλους ρωσική μαφία που άπλωσε τα δίχτυα της παγκοσμίως.

Ο φόβος μιας ακόμη επανάληψης της ιδίας συνθήκης όσον αφορά την Ρωσία , έχει ως αποτέλεσμα να εμπιστεύονται και να ψηφίζουν τον Πούτιν κάτ επανάληψιν ώστε να αισθανθούν και οι ίδιοι το αίσθημα ασφάλειας και της σταθερότητας. Ο λαός που προκάλεσε την κομμουνιστική επανάσταση μένει παγωμένος μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής της κυβέρνησης , ειδικά αν υπολογίσει κανείς την παράδοση της χώρας στις  προσωποπαγής σταθερές κυβερνήσεις την τελευταία χιλιετία.

Σε κάθε περίπτωση η επικαιρότητα τρέχει και εμείς αναμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Alexey Navalny cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...