ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΖΕΡΒΑ
Νίκος Ζέρβας
zervas@streetmagazine.gr
Ναι οκ… ο τίτλος παίρνει βραβείο υπερβολής. Ναι το ξέρω φίλε αναγνώστη! Δυστυχώς έχω μια έμφυτη τάση στην αμπελοφιλοσοφια και οι κλισέ δημοσιογραφικες ατάκες πετάγονται αντανακλαστικα από το μυαλό μου λόγω επαγγέλματος, οπότε η αλήθεια είναι ότι ήταν ο πρώτος τίτλος που μου ήρθε στο μυαλό.

Και τότε σκέφτηκα.

“Καλά βρες κάτι άλλο… δε γράφεις για Μπέργκμαν”

Αλλά μετά έκανα εικόνα εσένα φίλε αναγνώστη να διαβάζεις τον τίτλο. Όπου αν γνωρίζεις τη σειρά, φαντάστηκα το πρόσωπό σου κοιτώντας αυτές τις λέξεις. 

Και αν δε γνωρίζεις τη σειρά και σκέφτηκες: “Α αυτό πρέπει να είναι βαριά κουλτούρα “, φαντάστηκα το πρόσωπό σου όταν το έψαξες στο Imdb. 

Για κάποιο λόγω με διασκέδασε όλο αυτό. Σόρυ. Αλλά αλήθεια όσο γραφικός και να είναι ο τίτλος δεν είναι άστοχος. Υπόσχομαι! 

Έλα να σου πω για τη σειρά και θα καταλάβεις! 

Η σειρά είναι μια Sci Fi κωμωδία του Syfy Channel με creator τον Chris Sheridan και είναι βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ των Peter Hogan και Steve Parkhouse. 

Το story της σειράς είναι από αυτά που ναι μεν, πάνω κάτω, τα έχουμε δει αρκετές φορές και σε διάφορες μορφές, αλλά είναι και από αυτά που όταν αποδίδονται πετυχημένα, είναι πάντα fun.

Ένας εξωγήινος έρχεται στη γη για να εκτέλεσει μια αποστολή. Όταν κάτι πάει στραβά, αναγκάζεται να πάρει τη μορφή ενός ανθρώπου και να ζήσει σε μια επαρχιακή πόλη του Κολοράντο των ΗΠΑ και να γινει κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Και ενώ στην αρχή βλέπει τους ανθρώπους σαν υποδεέστερα όντα, κλασικά… αρχίζει σιγά σιγά να ανακαλύπτει την ανθρώπινη φύση και τα ανθρώπινα συναισθήματα και καταλήγει να παλεύει με την εξωγήινη φύση του για το εάν πρέπει τελικά να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Ωραίο δεν ακούγεται;

Λοιπόν η σειρά είναι πολύ διασκεδαστικη! Είναι όσο πρέπει χαλαρή, έχει γέλιο και παρότι η πλοκή στα πρώτα επεισόδια τουλάχιστον είναι αρκετά αργή, καταφέρνει να σου κρατάει το ενδιαφέρον. Δηλαδή ναι, δεν έχει κάποια ξέφρενη πλοκή η σειρά. Δε χρειάζεται και να έχει όμως. Σε κερδίζει αλλιώς. 

Ο κύριος λόγος που πετυχαίνει σε αυτό το κομμάτι η σειρά είναι βέβαια ο πρωταγωνιστής της. Ο Alan Tudyk είναι ένας απίθανος κωμικός που πάντα θα τον θυμόμαστε για το… φιλί με τον Heath Ledger στο A Kings Tale, για τον ρόλο του Steve the Pirate στο Dodgeball και ΦΥΣΙΚΑ για το Firefly. Και στο Resident Alien δίνει ρέστα!

Όλο το physicality της ερμηνείας του, στο πως σαν εξωγήινος προσπαθεί να ελέγξει το ανθρώπινο σώμα και να μιμηθεί τις ανθρώπινες εκφράσεις, είναι απολαυστικό! Κουβαλάει κανονικά τη σειρά με μια παρουσία τόσο όσο υπερβολική, όσο χρειάζεται για μην κουράσει, αλλά και για να… περάσει το μήνυμα της σειράς. 

Έχει και μήνυμα δηλαδή μια τέτοια χαλαρή κωμωδιούλα; Θα αναρωτιόταν κανείς… 

Ναι ακόμα και αυτές οι χαλαρές κωμωδιούλες μπορεί να έχουν μηνύματα. Και πολύ ουσιαστικά μηνύματα. Τα οποία μπορεί να μην είναι καν στη πρόθεση του δημιουργού να τα μεταφέρει. Βγαίνουν από μόνα τους! Ή απλά τα παράγει το δικό μας το μυαλό μέσα από τα ερεθίσματα που μας δίνει μια ιστορία. Υπάρχουν επειδή τα βλέπουμε εμείς. Γιατί αυτό είναι η τέχνη. Και ναι μιλάω για τέχνη σε review του Resident Alien. Τα πάντα είναι τέχνη! 

Για την αμπελοφιλοσοφια προειδοποίησα… 

Οπότε να σας πω εγω τη πήρα από αυτή τη σειρά και δε ξερω καν αν ο κύριος Sheridan ή οι κύριοι Hogan και Parkhouse είχαν ποτέ πρόθεση να βγάλουν κάτι τέτοιο.

Εγώ είδα έναν εξωγήινο να  παρακολουθεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές σαν κάτι ξένο. Και ενώ όλοι χαρακτήριζαν εκείνον “περίεργο” λόγω της πολύ προβληματικής συμπεριφοράς του σε σχέση με τα ανθρώπινα δεδομένα… στο δικό του μυαλό έμοιαζαν όλοι οι άλλοι περίεργοι. 

Και όταν βλέπεις από μια εξωγήινη σκοπιά τις ανθρώπινες συμπεριφορές, οι οποίες κρίνονται από τους ανθρώπους “φυσιολογικές” και βλέπεις επίσης τις εσωτερικές ανάγκες και παθογένειες της ανθρώπινης ύπαρξης, τότε λες… ρε φίλε είμαστε πολύ ελαττωματικό προϊόν. 

Και μετά βλέπεις τα ελαττωματικά αυτά προϊόντα να χαρακτηριζουν “περίεργο” τον εξωγήινο. Που η αλήθεια είναι, ότι και στο δικό σου ανθρώπινο μυαλό η συμπεριφορά αυτή χτυπάει σαν περίεργη. 

Αλλά βλέποντάς τα όλα αυτά μαζί, εγώ φίλε αναγνώστη αναρωτήθηκα… 

Έχουμε το δικαίωμα σαν είδος να θεωρούμε κάποιον από εμάς… περίεργο; 

Όχι ενταξει στη σειρά αναδεικνύονται και τα “καλά” του ανθρώπινου είδους. Αγάπη, συμπόνια κτλπ. Αλλά να σας πω την αλήθεια αν έρθουν ποτέ εδώ εξωγήινοι εγώ θα ντραπω και λίγο. 

 

Resident alien cover
cookies

This website uses cookies not only for your best possible experience, but also because we love them...